Baia Mare: Sindicaliştii din învăţământ sunt neîncrezători în resursele financiare anunţate de şefa Inspectoratului Şcolar

Baia Mare: Sindicaliştii din învăţământ sunt neîncrezători în resursele financiare anunţate de şefa Inspectoratului Şcolar

Oficialii Inspectoratului Şcolar anunţau săptămâna trecută că salariile cadrelor didactice sunt asigurate în acest an în proporţie de 101%. Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş nu rămâne fără reacţie la informaţia care face referire de resursele financiare pentru anul 2012 şi solicită Inspectoratului să verifice situaţia salariilor din Maramureş pentru ca profesorii să nu se trezească la mijlocul anului cu lefurile întârziate.

Liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş a anunţat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în ciuda asigurărilor date de şefa de la Inspectoratul Şcolar, plata salariilor rămâne încă o problemă. "Finanţarea per elev este aceeaşi ca şi anul trecut, numărul de elevi este acelaşi ca şi anul trecut, avem prin crearea clasei 0 un surplus de personal de aproximativ 90 de persoane la nivelul judeţului Maramureş. În condiţiile în care anul trecut nu ne-au ajuns banii şi a fost nevoie de alocări pentru judeţul Maramureş a unor sume, este paradoxal cum acum, din calculele matematice, ajung banii pentru 101%. Oricine poate face o aritmetică simplă, lucru care am rugat să fie bine verificat pentru că ajung la Bucureşti săptămâna aceasta toate planurile de şcolarizare din ţară şi toate sumele. Şi odată bătute în cuie aceste sume nu se mai pot modifica decât prin rectificări şi toate celelalte", susţine prof. Liviu Marian Pop, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş.

Şi plata sentinţelor judecătoreşti rămâne o problemă stringentă pentru sindicalişti. La nivel naţional, suma pe care sindicatele din învăţământul preuniversitar au câştigat-o se ridică la valoarea de aproximativ 7 miliarde de lei. La nivel de judeţ însă, nimeni nu ştie cu exactitate care va fi suma alocată pentru plata sentinţelor câştigate de dascăli maramureşeni. "Nu poate spune nimeni care este cu exactitate sume la nivelul judeţului Maramureş, chiar dacă avem o sumă care acoperă 5%. O să vă argumentez de ce nu putem spune astăzi, nici măcar noi cei de la sindicate, care avem toate procesele, pentru că în multe şcoli poate că nu au ajuns comunicate, deoarece avem procese pe rol în recurs la Curtea de Apel Cluj a căror pronunţare s-a făcut în noiembrie şi decembrie, dar nu au venit încă hârtiile de decizie de la Cluj, în aşa fel încât toate unităţile şcolare să ştie dacă sunt sentinţele şi trebuiesc plătite. De aceea, sub rezerva că în maximum două luni de zile, pentru că e o muncă titanică de calculare, imensă din punctul ăsta de vedere, o să vedem dacă sumele ajung pentru că aşa cum bine ştiţi, aceşti 5% se plătesc trimestrial", precizează Liviu Marian Pop.

Sindicatul Liber din Învăţământ va consulta în aceste zile cadrele didactice în vederea declanşării grevei generale începând cu data de 23 ianuarie.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.