Baia Mare: Rata şomajului a crescut cu 0,27% faţă de luna iunie. Tinerii absolvenţi au îngroşat rândurile şomerilor

Baia Mare: Rata şomajului a crescut cu 0,27% faţă de luna iunie. Tinerii absolvenţi au îngroşat rândurile şomerilor

La sfârşitul lunii iulie, rata şomajului la nivelul judeţului Maramureş a fost mai mare cu 0,27 puncte procentuale comparativ cu luna anterioară dar mai mică decât acceaşi perioadă a anului trecut. Faţă de rata şomajului pe ţară, procentul la nivel de judeţ are o valoare mai mică, cu 0,76 puncte procentuale.

Atât la nivel judeţean cât şi la nivel naţional, rata şomajului a crescut faţă de luna iunie a anului în curs. Numărul total de şomeri înregistraţi la finele lunii iulie a fost de 8.317 persoane, crescând cu 545 faţă de luna anterioară. Din totalul şomerilor înregistraţi, 2.674 sunt şomeri indemnizaţi şi 5.643 sunt neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a scăzut cu 113 persoane iar a celor neindemnizaţi a crescut cu 658 faţă de luna precedentă.

Comparativ cu luna precedentă, rata şomajului masculin a crescut de la 3,91% la 4,08%. Şi rata şomajului feminin este în creştere, de la 3,55% la 3,93%. În ceea ce priveşte structura şomajului pe grupe de vârstă, şomerii sub 25 de ani sunt în număr de 1.598 din care 814 sunt tineri absolvenţi. Numărul cel mai mare de şomeri se înregistrează la categoria de vârstă între 40 şi 49 de ani, 2.241. În ceea ce priveşte structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional deţin ponderea cea mai mare a persoanelor care se adresează Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş.

Dintre persoanele cu studii superioare, care se află în căutarea unui loc de muncă, cele mai multe sunt ingineri, economişti şi consilieri juridici.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.