Baia Mare: Proiectele pentru rromii din Maramureş sunt greu de pus în practică atâta timp cât nu-şi declară identitatea

Baia Mare: Proiectele pentru rromii din Maramureş sunt greu de pus în practică atâta timp cât nu-şi declară identitatea

Persoanele de etnie rromă care refuză să îşi recunoască identitatea îngreunează procesul de acordare a serviciilor medicale pentru această categorie de persoane. Problema socială a fost ridicată astăzi de către un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş, care a explicat faptul că atâta vreme cât romii nu-şi declară identitatea, nici proiectele sociale nu pot fi puse în aplicare iar obiectivele lor rămân nerealizabile.

La Prefectura Maramureş a avut loc astăzi o dezbatere publică – „Programul de mediere sanitară : provocări şi oportunităţi pentru comunităţile de romi din Maramureş”, iniţiată de Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate din Bucureşti. La nivel de judeţ, comunităţile de romi beneficiază de prea puţine oportunităţi, şi asta nu din lipsa programelor sociale pentru această categorie de persoane ci tocmai din vina lor, datorită faptului că refuză să îşi recunoască identitatea. "De la această identitate scrisă care este atât de necesară pentru orice document necesar pentru a intra într-un sistem de asigurări de sănătate şi până la, n-aş spune refuzul dar până la greutatea acordării serviciilor mediale este un pas foarte mic. Şi atunci sigur şi prin intermediul colegilor noştri, pentru că îmi place să le spun colegi, care ne ajută în sistem, am reuşit de-a lungul anilor să mai diminuăm cât de cât din numărul acestor persoane care uneori trebuie să recunoaştem, nici nu vor să ajungă să aibă o identitate stabilită. Asta este o problemă socială pe care sigur cr trebui să o dezbată altcineva şi nu noi", a declarat dr. Călin Man, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate au mai arătat că nici recensământul din luna octombrie nu a reliefat cifra reală a numărului de romi care trăiesc pe raza judeţului. În acest caz, la nivel de judeţ, proiectele dedicate acestor categorii de persoane, abia mai pot fi aplicate. "Este inadmisibil ca la Ardusat, într-o comunitate în care se ştie că există o puternică comunitate de romi, să avem declaraţi trei rromi. Nu este posibil aşa ceva. Ori toate proiectele pe care noi le discutăm aici se referă la un număr de comunităţi, la un număr de persoane din comunităţi, pe care dacă nu-l avem, nici nu putem să îl exploatăm. Şi atunci sigur că ne învârtim într-un cerc vicios pe care aş vrea ca şi dumneavoastră să ieşim din el şi să avem o oglindă corectă a ceea ce înseamnă acordarea serviciilor medico-sanitare în acest domeniu", a mai punctat dr. Călin Man.

Programul de mediere sanitară prezentat astăzi la Instituţia Prefectului a fost analizat din prisma politicii Ministerului Sănătăţii în vederea îmbunătăţirii accesului membrilor grupurilor defavorizate la serviciile de sănătate publică.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.