Baia Mare: Primele beneficii ale anului electoral. Salariile cadrelor didactice sunt asigurate în acest an în proporţie de 100%

Baia Mare: Primele beneficii ale anului electoral. Salariile cadrelor didactice sunt asigurate în acest an în proporţie de 100%

Cadrele didactice din judeţul Maramureş scapă în acest an de grija că nu îşi vor primi salariile la timp. Asta deoarece, la început de an electoral, inspectorul şcolar general a anunţat că fondurile pentru plata dascălilor în anul 2012 au fost asigurate în proporţie de 100%.

Plata salariilor nu va mai constitui în acest an un factor de stres pentru dascălii maramureşeni. Aşa mici cum sunt, salariile din învăţământ au fost asigurate până la data de 31 decembrie în proporţie de 100%. "Avem asigurată suma necesară pentru salarii. Cred că ne putem concentra pe activitatea la clasă. De asemenea, avem acoperită şi suma prevăzută prin legea 230 pentru plata a 5% din sentinţele câştigate în sistemul de învăţământ. Şi aici, suma alocată de la bugetul de stat este puţin peste necesar şi au fost deosebit de încântate în special contabilele dar şi directorii când au văzut că vor avea bani tot la fel, prin finanţarea cost-elev, pentru cheltuielile materiale", a declarat inspectorul general şcolar al I.S.J. Maramureş, prof. Mariana Pop. 

În ciuda faptului că există fonduri suficiente pentru buna desfăşurare a activităţii şcolare, şefa de la învăţământ a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că există şi şcoli care mai fac încă mofturi. Un exemplu în acest sens este şcoala de la Sârbi. "Trebuie să înţelegem că sunt şi mofturi în sistemul de învăţământ. Sunt şcoli situate la câţiva kilometri de şcoala de centru, preferă să îşi desfăşoare activitatea într-o şcoală improprie decât să-i transporte pe elevi cu microbuzul şcolar la şcoala de centru. Un exemplu ar fi şcoala de la Sârbi, aparţinătoare de Budeşti. La Budeşti, şcoala este reabilitată prin Banca Mondială, şcoala are sală de sport, are tot ce-i trebuie. La Sârbi preferă clasele V-VIII să funcţioneze la dublu simultan pentru că aşa vor până la urmă părinţii, dar nu ştiu cine este în spatele acestui deserviciu pe care îl fac copiilor şi părinţilor acestora.", a evidenţiat prof. Mariana Pop.

Inspectoratul Şcolar Maramureş a beneficiat pentru şcolile din sistem de o sumă substanţială, în valoare totală de 86 de miliarde lei vechi, pe contractele încheiate de unităţile şcolare, respectiv de primării, în perioada 2008-2009. În acest sens, din respectivul  fond au putut fi finalizate intregral lucrările de la Grupul Şcolar Vişeu şi de la Şcoala Băiţa de Sub Codru. De asemenea, 12 unităţi şcolare au intrat pe programul de reabilitare al Băncii Mondiale.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.