Baia Mare: Prefectul de Maramureş, Sandu Pocol, a fost convocat de către premierul Emil Boc la videoconferinţă

Baia Mare: Prefectul de Maramureş, Sandu Pocol, a fost convocat de către premierul Emil Boc la videoconferinţă

Premierul României, Emil Boc, a convocat astăzi, la orele amiezii, o videoconferinţă cu toţi prefecţii din ţară. Aceasta a început la ora 14:00 iar toate subiectele dezbătute s-au concentrat în jurul crizei din România.

În municipiul Baia Mare, videoconferinţa a avut loc la Instituţia Prefectului. Pe lângă Sandu Pocol, la şedinţă au participat mai mulţi directori ai instituţiilor publice din municipiul Baia Mare.

Printre primele subiecte dezbătute de premierul Emil Boc s-a numărat cel al primei de risc a României care, la începutul lunii august, a fost cu 25% mai mică faţă de anul trecut. Deficitul bugetar a fost de 2,07% din Produsul Intern Brut, mai precis de 11,3 miliarde de lei, cu 37% mai mic faţă de anul 2010.  "Pentru prima dată, combaterea evaziunii fiscale şi acţiunile pe care ministrul de Interne, ministrul Finanţelor, ANAF-ul, toate aceste instituţii ale statului le-au desfăşurat îşi arată roadele în venituri suplimentare la bugetul de stat şi în special din combaterea evaziunii cu tutun.", a declarat premierul Emil Boc în cadrul videoconferinţei de presă. Prim-ministrul a vorbit şi despre exporturi, care potrivit statisticilor, îşi continuă creşterea. "Exporturile îşi continuă direcţia ascendentă şi în primele cinci luni din 2011, exporturile au crescut cu 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", a mai declarat premierul Emil Boc. Şi sectorul construcţiilor a revenit pe plus. "În luna iunie, creşterea a fost cu 27% mai mare faţă de luna mai în sectorul construcţiilor dar încă nivelul şi volumul construcţiilor este mai mic decât cel din perioada similară a anului 2010", a mai spus Emil Boc.

Tot în cadrul videoconferinţei s-a discutat şi despre contractele de muncă noi încheiate la nivel naţional. Numai în perioada 1 mai-4 august, în România s-au încheiat 659.212 contracte noi de muncă. Emil Boc a tras un prim semnal de alarmă prefecţilor şi şefilor din Inspecţia Muncii. "Continuaţi acţiunea de combatere a muncii la negru şi intensificaţi controalele împotriva evaziunii în acest domeniu. Trebuie să daţi un semnal clar că această acţiune nu este una de vară. Trebuie continuată lupta cu evaziunea fiscală", a cerut premierul României, care s-a arătat mulţumit de numărul mare de contracte de muncă. De asemenea, la data de 4 august erau active 6.406.908 contracte de muncă, acest număr depăşind cu mult numărul maxim de contracte de muncă active din anul 2008. 

Situaţia şomajului înregistrat la nivel naţional a constituit un alt punct de discuţie pe ordinea de zi. La ora actuală, în România, şomajul este cu mai bine de 2% sub media Uniunii Europene. În urma recentei rectificări bugetare, Guvernul României a redistribuit banii mai mulţi adunaţi la buget. "Pentru prima dată, acest guvern foloseşte aceste resurse suplimentare pentru a produce mai mulţi bani. Şi cum poţi produce mai mulţi bani? Alocând banii cu prioritate spre investiţii pentru că investiţiile sunt singurele care aduc locuri de muncă şi creştere economică iar creşterea economică ne oferă şansa să putem spera la revenirea salariilor şi la plata fără niciun fel de probleme a pensiilor", a susţinut Emil Boc. De asemenea, guvernul condus de Emil Boc se aşteaptă ca trimestrul 2 al anului să fie caracterizat de o creştere economică. "Rectificarea de buget a fost orientată spre susţinerea investiţiilor. Investiţiile au mers la ministerele care au acţiuni directe legate cu infrastructura şi mă refer aici la Transporturi, la Mediu, la Dezvoltare Regională. Suntem în grafic în ceea ce priveşte ţinta de 1,5% de creştere economică în 2011", a adăugat Boc. În Guvern au fost fixate deja câteva priorităţi pentru finalizarea unor obiective importante de investiţii în 2011. La capitolul transporturi este vorba despre: autostrada Medgidia-Constanţa, autostrada Arad-Timişoara sau autostrada Bucureşti-Ploieşti. "Sincer să fiu, în ceea ce priveşte autostrada Bucureşti-Ploieşi, am mari îndoieli că acolo constructorii vor putea să se încadreze în termenul de 15 decembrie. Dar cu siguranţă îi vom monitoriza şi sancţiona în cazul în care nu-şi respectă propriul lor angajament", a menţionat Emil Boc. Până la sfârşitul anului, în România trebuie reabilitaţi 515 kilometri de drumuri naţionale dintre care în jur de 300 de kilometri numai în judeţul Maramureş. Tot la capitolul investiţii, Guvernul a contribuit cu 35 de milioane de euro la stadionul naţional.

La rectificare, Guvernul României a acordat o prioritate majoră agriculturii. "Avem un an agricol bun şi care sper să se regăsească şi în ponderea din PIB cu o condiţie. Ca aceste subvenţii să ajungă, repet, la timp, şi fără întârziere în conturile acelora care au dreptul. Nu vreau să aud întârzieri cu plăţile la APIA", a mai spus premierul. 600 de milioane de euro au mai fost alocaţi pentru finanţarea proiectelor europene. Aceşti bani au fost daţi de la buget pentru a nu se opri niciun proiect european. "Dacă noi facem însă corecţiile financiare şi ne corectăm lucrurile, banii rămân în România şi se pot aloca pe alt proiect pe care noi îl stabilim. Important este să nu luăm vacanţă în absorţia fondurilor europene", a punctat Emil Boc.

În urma rectificării bugetare, Ministerul Sănătăţii a primit 300 de milioane de euro pentru impunerea genericelor, pachetul minimal de serivicii, cardul naţional de sănătate şi prescripţia electronică.

România consumă mai mult decât produce, a mai spus prim-ministrul Emil Boc. "România, anul acesta, are un deficit de 4,4%. Înseamnă 4,4% din PIB înseamnă 5,7 miliarde de euro, bani pe care îi împrumutăm ca să ne putem acoperi datoriile statului cu ceea ce înseamnă înfrastructură, cheltuieli sociale şi aşa mai departe. Gândiţi-vă că dacă nu făceam reformele din anul 2010, deficitul bugetar era de 14%. În privinţa salariilor, nu ne putem întinde mai mult decât ne ţine plapuma", a explicat premierul. În 2012, România va trebui să aibă un deficit de 3% şi nu va avea voie să se repete greşelile din 2008. "Vreau să ştiţi că nu este un lucru uşor. Când aveai în faţă perspectiva de a fi la -14%, dacă urmai politicile lui Tăriceanu, să ajungi la 3% înseamnă un efort pentru fiecare român, un efort şi de imagine pentru price guvernant. Dar este o poliţă de asigurare pentru viitorul României", consideră premierul Emil Boc.

În privinţa numărului de bugetari, în decembrie 2008, România a avut 1.398.757 de bugetari. În iunie 2011 a avut 1.233.284 bugetari, mai puţini cu 165.473. Potrivit lui Emil Boc, România va trebui să continue politica de a ocupa un singur post vacant din 7. Obiectivul Guvernului României este ca începând cu ianuarie 2012 să înceapă să recupereze ce mai este de recuperat din pierderile salariale din 2010. Recuperarea salarială se va face treptat.

Priorităţile Guvernului Boc şi totodată a autorităţilor judeţene pentru perioada următoare: investiţiile, implementarea fondurilor europene, combaterea evaziunii fiscale, descentralizarea, agricultura, contact center-ul de la Ministerul Muncii pentru românii care se află în Spania în vederea obţinerii de informaţii cu privire la noile reglementări de pe piaţa muncii spaniole, cardul Kogălniceanu – program de sprijinire a întreprinderilor mici şi mijlocii, etc.

"Cer să vă implicaţi şi să îmi raportaţi întârzierile sau lucrurile care nu funcţionează în investiţiile Guvernului din teritoriu pentru că sunteţi reprezentanţii Guvernului în teritoriu. În 10 zile aştept propuneri ale prefecţilor din experienţa pe care o aveţi în calitate de conducători ai serviciilor publice deconcentrate şi coordonatori ai acestora, cu privire la atribuţii şi patrimoniu care poate fi transferat spre autorităţile locale ca în luna septembrie să putem pregăti pachetul de acte normative în vederea implementării descentralizării", a cerut premierul Emil Boc tuturor prefecţilor din ţară, la finalul videoconferinţei.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.