Baia Mare: Preasfintia Sa Vasile Bizau a fost instalat oficial ca episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Maramures

Baia Mare: Preasfintia Sa Vasile Bizau a fost instalat oficial ca episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Maramures

Slujba inscaunarii Preasfintiei Sale Vasile Bizau ca episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Maramures a avut loc in aceasta dimineata, incepand cu ora 09:00, in municipiul Baia Mare.

PS Vasile Bizau este al cincilea episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Maramures, continuand bogata istorie a acestei eparhii care a dat Bisericii doi mitropoliti greco-catolici si doi episcopi marturisitori ai credintei. Programul instalarii PS Vasile Bizau ca episcop greco-catolic de Maramures a inceput ieri, la ora 18:00, la Biserica "Bunavestire" din Baia Mare unde a fost organizata o seara de rugaciune care s-a dorit a fi un timp de pregatire spirituala pentru marea sarbatoare a Eparhiei Greco-Catolice de Maramures, de astazi.

La ceremonia istorica din aceasta dimineata au participat ierarhi greco-catolici si romano-catolici din Romania precum si ierarhi greco-catolici din Slovacia, Ucraina, Ungaria si Italia. Alaturi de oficialitati si reprezentanti ai institutiilor locale si centrale ale Statului, au mai fost prezenti la eveniment toti preotii greco-catolici din Eparhia Greco-Catolica de Maramures si aproximativ 3.000 de credinciosi din parohiile lor. De asemenea, au mai fost prezenti la ceremonia religioasa preoti si credinciosi greco-catolici din tara si strainatate, care s-au unit in rugaciune si bucurie cu fratii lor in credinta din Maramures.

La eveniment au participat aproximativ 4.000 de persoane. Grupurile de pelerini s-au adunat in fata sediului Episcopiei Greco-Catolice inca de la primele ore ale diminetii. La ora 09:00 miile de persoane adunate aici au plecat in procesiune spre Sala Polivalenta unde a avut loc Sfanta Liturghie si Slujba de Inscaunare. Traseul procesiunii: sediul episcopiei (str. Vasile Lucaciu), Piata Libertatii (Centrul Vechi), strada Gheorghe Sincai, strada Culturii, strada Progresului, Bulebardul Unirii pana la Sala Polivalenta.

Slujba Sfintei Liturghii a inceput in jurul orei 10:30 iar la final a avut loc Slujba de Inscaunare, majoritatea credinciosilor din judetul Maramures participand petru prima data la un astfel de eveniment. "Considerand vacanta scaunului eparhial al Maramuresului, ca urmare a procesului electoral desfasurat canonic la Blaj, in data de 8-10 iunie 2011, dupa primirea consensului Sinodului Episcopilor Bisericilor Romane Unite cu Roma Greco-Catolica, denumin pe tine, venerabile frate intr-un Cristos, episcop eparhial al Maramuresului cu sediul episcopal la Baia Mare. Iisus Hristos sa trimita asupra ta darurile Preasfantului Spirit, spre lauda si marirea Preasfintei Treimi, prin rugaciunile Preacuratei Fecioare Maria, ale Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si ale tuturor sfintilor spre intarirea bisericii catolice, a Sfintei Uniri si a comuniunii cu scaunul apostolic al Romei" – s-a aratat in decretul citit inainte de inscaunarea PS Vasile Bizau.

Dupa ceremonia de inscaunare, noul episcop greco-catolic in varsta de 41 de ani le-a adresat tuturor credinciosilor mesajul de a se uni in rugaciune, de intarire a legaturilor sufletesti si nu in cele din urma, de pace si impacare sufleteasca.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.