Baia Mare: PENURIE DE MEDICI STOMATOLOGI LA SATE – Doar 19 medici stomatologi, în relaţie contractuală cu C.A.S., profesează în mediul rural

Baia Mare: PENURIE DE MEDICI STOMATOLOGI LA SATE – Doar 19 medici stomatologi, în relaţie contractuală cu C.A.S., profesează în mediul rural

La nivel de judeţ se constată o lipsă acută de medici stomatologi, cu precădere în mediul rural. Aceştia nu se înghesuie să îşi deschidă cabinete la ţară ci preferă să îşi desfăşoare activitatea în oraşe, în special în municipiul Baia Mare. În prezent, în mediul rural îşi desfăşoară activitatea doar 19 medici stomatologi care se află în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Medicii stomatologi fug de mediul rural. Dintr-un număr de 87 de cabinete stomatologice aflate în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş, doar 85 de furnizori şi-au depus cereri pentru a continua relaţia contractuală cu Casa şi în 2012. În baza celor 85 de contracte furnizează servicii medicale un număr de 102 medici dentişti din care 19 funcţionează în mediul rural.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor Dentişti Maramureş, la ora actuală în judeţ profesează peste 300 de medici stomatologi. Numărul acestora s-a redus semnificativ în ultimii ani, asta deoarece mulţi dintre medici au optat să profeseze în străinătate, pentru un trai mai bun. Cu toate acestea, zonele rurale din Maramureş sunt acoperite în mare parte, atât cât se poate.

Potrivit conducerii C.A.S., instituţia este dispusă să încheie contracte cu medicii stomatologi pe întreaga perioadă a anului tocmai în ideea de a creşte numărul de stomatologi în mediul rural. Însă cu toate acestea, conducerea Casei de Asigurari de Sănătate susţine că nu există interes în acest sens.

În mediul rural funcţionează şi cabinete particulare care nu au încheiat contract cu Casa.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.