O echipă a Ministerului Sănătăţii s-a întâlnit astăzi în municipiul Baia Mare cu reprezentanţi au autorităţilor locale, profesionişti din sistem şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale penru a discuta despre elaborarea noii legi a sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii continuă în teritoriu seria de consultări cu specialiştii, în contextul în care proiectul noii Legi a Sănătăţii va propune modificări importante în sistemul sanitar şi în domeniile de interes precum asigurările de sănătate, asistenţa medicală primară, asigurarea calităţii serviciilor de sănătate şi modul de organizare a spitalelor. "Principalele elemente care stau la baza noului proiect de lege sunt următoarele: menţinerea controlului statului asupra sistemului de sănătate. Cu toţii ştim care a fost efectul propunerii vechi asupra opiniei publice. În momentul în care s-a aflat că sistemul sanitar se va privatiza, că sistemul de urgenţă se va privatiza, ei bine, acest proiect de lege pe care în momentul de faţă îl promovăm, pe care l-am pus în dezbatere publică, menţine controlul statului asupra sistemului sanitar, garantează o reţea publică de asistenţă medicală, garantează utilizarea fondurilor numai în asigurarea sistemului de sănătate, elimină o centralizare excesivă la nivelul Casei de Asigurări de contractare a serviciilor de sănătate şi delegă unele atribuţii Ministerului Sănătăţii", a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, conf. dr. Florian Bodog.
În cadrul discuţiilor, reprezentantul Ministerului Sănătăţii a mai amintit şi de regionalizarea Caselor de Asigurări de Sănătate. Florian Bodog a anunţat că C.A.S.-urile judeţene vor dispărea, urmând ca oferta de servicii de asigurări să fie completată de C.A.S.-urile private. "Vor exista mai puţine structuri de case de asigurări, ele se vor regionaliza. Deci, vor dispărea casele de asigurări judeţene în accepţiunea în care există la momentul de faţă însă personalul de la Casele de Asigurări care nu-şi va găsi locul de muncă în casa de asigurări regională, îşi va găsi un loc de muncă în casele de asigurări private, care vor veni şi vor completa practic oferta de servicii de asigurări pentru pacienţi. Dar, pe de altă parte, casele de asigurări, cu toate se confruntă cu probleme de personal. Deci, practic, va exista o casă regională, care va avea personal suficient şi va putea acoperi toate zonele de acţiune a unei case de asigurări. Eu cred că personalul care nu îşi va găsi locul în casa regională, îşi va găsi locul casele private de asigurări de sănătate", a adăugat conf. univ. Florian Bodog.
Potrivit noului proiect al Legii Sănătăţii, serviciile de ambulanţă vor fi finanţate de la bugetul de stat, pe principii similare finanţării S.M.U.R.D.-ului şi a unităţilor de primire-urgenţe din România.
Lasa un raspuns