Baia Mare: Matrita sigiliului orasului Baia Mare a fost furata de la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie

Baia Mare: Matrita sigiliului orasului Baia Mare a fost furata de la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures a ramas fara tiparul sigiliului municipiului Baia Mare. Acesta a fost furat in cursul noptii de 28 spre 29 iulie insa totul a fost tinut in secret, conducerea institutiei de cultura si a Inspectoratului Judetean de Politie necomunicand nimic in acest sens.

Reprezentantii mzueului sustin ca totul s-a intamplat din neatentia paznicilor. Piesa cu valoare istorica a fost expusa intr-o sala expozitionala de la etajul I al institutiei dar cei care au furat-o se pare ca si-au pus ochii pe ea de mai multa vreme. "Vineri dimienata, in momentul in care s-a deschis expozitia permanenta a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie s-a constatat disparitia tiparului sigiliului mare al orasului Baia Mare impreuna cu o replica a acestuia. Am anuntat Politia municipiului Baia Mare. Este in desfasurare o ancheta a politiei. Speram din tot sufletul ca toata povestea sa aiba un final fericit, tiparul sa fie gasit in timp util si sa fie adus inapoi la muzeu", a precizat Oana Lesiu, sef sectie Istorie din cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures. Tiparul are o valoare istorica exceptionala. El a fost turnat in argint in secolul XIV. "Ca valoare, din punctul de vedere al materialului din care a fost turnat, al argintului, este un metal pretios ieftin la ora actuala, gramul de argint nu este scump insa valoarea istorica este cea exceptionala si deosebita in cazul acestei piese", a adaugat Oana Lesiu. In ceea ce priveste sistemul de paza al muzeului, exista doar unul de alarma si anti-incediu. Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie a prevazut pentru acest an si o investitie pentru un sistem de supraveghere video in spatiile expozitionale si depozite, insa hotul s-a dovedit a fi mai rapid decat conducerea muzeului in achizitionarea respective tehnici. "Pe tot parcursul zilei exista portar, doi dintre angajatii muzeului, si de la ora 17:00 pana a doua zi dimineata exista paznici. E un contract incheiat cu o firma de paza. Deci se asigura paza muzeului. S-a intamplat probabil intr-o perioada foarte scurta de timp, n-as putea sa va dau detalii, nici nu vreau sa emit ipoteze in legatura cu momentul furtului sau cu ceea ce s-a intamplat", a concluzionat Oana Lesiu.

Furtul a fost constatat de conducerea muzeului in cursul diminetii de vineri. Inspectoratul Judetean de Politie continua cercetarile. "Vineri, 29 iulie, Politia Maramures a fost sesizata despre faptul ca dintr-o sala a Muzeului de Istorie si Arheologie Maramures ar fi disparut sigiliul orasului Baia Mare, piesa confectionata in jurul anului 1360. In prezent, politia efectueaza cercetari. Exista un cerc de suspecti si speram in identificarea in cat mai scurt timp a faptuitorului", a declarat comisar sef Gabriela Liahovici, purtator de cuvand Inspectoratul Judetean de Politie Maramures.

Piesa cu valoare istorica are un diametru de 7,4 centimetri si o grosime de patru milimetri. Aceasta a fost turnata in argint in secolul XIV.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.