Măștile au prins viață în preajma sărbătorilor de iarnă. Sute de școlari și-au pus la bătaie energia și imaginația și au confecționat obrăzare cu totul deosebite, cu prilejul celei de-a șasea ediții a Festivalului Naţional al Măştilor Populare Româneşti.
Mărgele, nasturi, știuleți, conuri de brad şi chiar migi de ping-pong au fost materialele folosite de școlarii din mai multe județe pentru confecționarea măștilor. Ele au putut fi admirate în holul Școlii „Nicolae Iorga” din Baia Mare, cu prilejul tradiționalului Festival Naţional al Măştilor Populare Româneşti. În cele 14 ateliere de lucru, au fost reunite 3 generații: copii, bunici și părinți au confecționat impreună măștile care alungă spiritele rele.
„Măștile sunt folosite pentru a speria spiritele rele şi pentru a le alunga„ a spus unul dintre elevii participanți.
„Eu am confecţionat o mască din piele, lână, blană, nasturi și coceni de porumb. Măștile sunt folosite la alungarea spiritelor rele, ele sunt speriate de urățenie și de zgomot”, a spus o altă elevă.
“Eu am confecționat o mască din material, nasturi, mărgele de lemn, piele. Măștile sunt folosite de Anul Nou și de Crăciun” a spus alt participant.
“Am inaugurat realizarea unor ateliere meșteșugărești sub indrumarea muzeografului Janeta Ciocan. 14 ateliere s-au desfășurat in decembrie in școala noastră, dar au inițiat acest proiect și voluntarii de la YMCA Baia Mare veniți din Armenia, Letonia, Spania și Turcia”, a precizat coordonatorul festivalului , Delia Tămâian.
“Masca are rolul de a ne ascunde si, în același timp, de a speria spriritele malefice din jurul nostru. Este un obicei pe care ar trebui să nu-l pierdem”, a arătat muzeograful Janeta Ciocan.
În final, toți cei aprope 300 de școlari au primit aplauze şi cozonaci.
Lasa un raspuns