Baia Mare: Maramureşenii vor trebui să plătească taxe noi odată cu implementarea depozitului ecologic

Baia Mare: Maramureşenii vor trebui să plătească taxe noi odată cu implementarea depozitului ecologic

După mai bine de şase ani, proiectul de implementare a unui depozit ecologic în judeţul Maramureş începe să prindă contur. Primarii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ au fost convocaţi la Prefectura Maramureş pentru a fi puşi în temă cu ultimele noutăţi legate de acest proiect dar şi pentru a fi anunţaţi că pentru ca acest proiect să funcţioneze conform cerinţelor europene, populaţia va trebui să încheie contracte de salubrizare şi implicit, să plătească pentru aceste servicii.

Primarii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ au fost convocaţi de preşedintele Mircea Man la Consiliul Judeţean pentru ca li se aduce la cunoştinţă ultimele informaţii legate de implementarea unui depozit ecologic în comuna Fărcaşa. De asemenea, autorităţile judeţene le-au cerut aleşilor locali să le explice comunităţilor pe care le conduc cât este de importantă încheierea unui contract de salubrizare dar şi să se decidă asupra modalităţilor în care vor încasa banii pentru salubrizare. "Suntem pe ultima fază a implementării depozitului ecologic. Eu vreau să vă spun că nu este o glumă şi că, potrivit normelor europene, a noilor modificări, cheltuielile cu o tonă de deşeuri se ridică la 100 de euro, parte de participare a cetăţenilor, a administraţiilor locale, judeţene, dar până la urmă tot noi plătim. De accea implementarea depozitului ecologic este imperativ necesară. Vă rog să mă credeţi că nu e numai a Consiliului Judeţean. E a tuturor primarilor. Şi toată lumea atât cât poate trebuie să îşi dea silinţa pentru că nu vă va fi indiferent să îi explicăm unui cetăţean transportul gunoiului la Cluj sau la Satu Mare sau altundeva. Din acest punct de vedere, primarii care nu sunt implicaţi direct în această investiţie, trebuie să o aveţi ca şi o investiţie care e şi la Vima, şi la Recea unde roşiile vor creşte mai bine de acuma", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man.

Ideea ce a cere din nou bani populaţiei nu a picat cu tronc anumitor primari din sală. "Ar trebui discutat cu operatorul Stabiliţi operatorul care va lucra, duă aceea percepeţi taxa pentru că altfel noi primarii o să ne încărcăm cu o taxă în plus şi nu o să mai avem ce comenta", a solicitat Dorin Paşca, primarul oraşului Baia Sprie. "Am accesat fonduri europene care ne obligă în termen de cinci ani de zile să păstrăm serviciul. Acum ce facem? Ulmeniul ca şi Târgu Lăpuş sau alte localităţi a accesat fonduri europene pe cinci ani de zile şi cinci ani de zile trebuie să operăm noi", a precizat şi primarul oraşului Ulmeni, Lucian Morar.

Proiectul privind Depozitul Ecologic de la Fărcaşa aşteaptă undă verde de la Ministerului Mediului. Acesta ar urma să fie aprobat în luna ianuarie după care va fi trimis la Bruxelles pentru avizare. Prin realizarea acestui Depozit Ecologic, în judeţul Maramureş va fi introdus un sistem de management modern al deşeurilor. Mai précis, actualele depozite de preluare a deşeurilor vor fi închise şi începând cu anul viitor vor fi contruite noi centre de preluare şi sortare a deşeurilor. Depozitul ecologic va fi amplasat la Fărcaşa iar una dintre staţiile de transfer va funcţiona în comuna Moisei.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.