Baia Mare: Mai multe unităţi de învăţământ vor fi comasate din toamnă. Grădiniţa nr.1 din Sighet se va comasa prin absorbţie cu Şcoala nr. 10

Baia Mare: Mai multe unităţi de învăţământ vor fi comasate din toamnă. Grădiniţa nr.1 din Sighet se va comasa prin absorbţie cu Şcoala nr. 10

Din toamnă, mai multe unităţi de învăţământ din Maramureş vor fi comasate. La nivelul municipiului Sighetu Marmaţiei, grădiniţa cu program normal nr. 1va fi comasată prin absorbţie cu şcoala nr. 10. Pentru că procentul de promovabilitate al bacalaureatului a fost sub 15%, modificări vor apărea şi la cele două grupuri şcolare din municipiu, unde s-a propus o specializare a acestor unităţi de învăţământ pe un anumit tip de meserii.

În această săptămână, Inspectoratul Şcolar s-a întâlnit pe zone cu directorii de unităţi şcolare şi cu secretarii de şcoli pentru a discuta proiectul planului de şcolarizare pentru anul şcolar viitor.  În urma prezentării acestui plan, la Sighetu Marmaţiei se va face o singură comasare prin absorbţie. Mai precis, grădiniţa nr. 1 va intra în componenţa şcolii nr. 10. "În rest, ce s-a putut face pe linie de învăţământ tehnic, s-a încercat să se specializeze cele două grupuri şcolare pe un anumit tip de meserii. Chiar le-am sugerat să facă un consorţiu pentru că dumnealor chiar au posibilitatea să asigure catedre inginerilor, respectiv maiştrilor, în cele două unităţi şcolare datorită lipsei de copii la nivel de Sighet şi diminuării planului de şcolarizare. Într-adevăr, a suferit o diminuare planul de şcolarizare la grupurile şcolare din Sighetu Marmaţiei. Indicatorul luat în calcul a fost şi procentul la bacalaureat", a declarat prof. Mariana Pop, inspector şcolar general I.S.J. Maramureş.

Decizia de comasare a unităţilor de învăţământ a fost influenţată de scăderea numărului populaţiei şcolare. La clasa a noua, judeţul Maramureş înregistrează o scădere a copiilor cu 700. În acest sens, planul de şcolarizare s-a redus cu 15 clase. La nivelul municipiului Baia Mare, Liceul Carmen Sylva, va fi comasat cu Liceul Emil Racoviţă. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Grupul Şcolar Gheorghe Lazăr, care va fi comasat prin absorbţie cu Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu. "Spre exemplu, Colegiul Tehnic Neniţescu avea în planul de şcolarizare, până în acest an, şi clase în domeniul mecanic. Dumnealor au rămas pe resurse naturale, clasa de electric va merge la Grupul Şcolar Nr. 1, la Colegiul Transilvania. În schimb, au câştigat o clasă în silvicultură, clasă care se afla în planul de şcolarizare până acum la Liceul Teoretic Emil Racoviţă", a explicat prof. Mariana Pop.

În planul de şcolarizare din acest an apare şi învăţământul profesional. Astfel, clasele de învăţământ profesional vor fi alcătuite din 12 elevi şi vor fi constituite din elevii care vor finaliza clasa a noua de liceu. Clasele respective vor avea specializarea sau calificarea solicitată de agenţii economici iar în planul de învăţământ vor avea în primul an 40% teorie şi 60% practică la agentul economic iar în anul al doilea de studiu, 25% teorie şi 75% practică.

 

 

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.