BAIA MARE: Întrunire a specialiştilor în astronomie la conferinţa naţională ”Cerul românesc şi comparaţia cu alte mitologii stelare”

BAIA MARE: Întrunire a specialiştilor în astronomie la conferinţa naţională ”Cerul românesc şi comparaţia cu alte mitologii stelare”
Timp de două zile, Baia Mare va fi capitala astronomiei românești prin conferința națională ”Cerul românesc şi comparaţia cu alte mitologii stelare”, acţiune ce reprezintă o etapă a proiectului naţional Constelații Românești Tradiționale. Acţiunea prevede redescoperirea și popularizarea constelațiilor românești tradiționale şi reunește o serie de muzee, observatoare astronomice, planetarii, asociații și cluburi astronomice din România, care beneficiază de sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. 
Muzeul de Mineralogie Baia Mare, inițiator al proiectului, este pentru două zile gazda unui eveniment cultural, științific și educațional special, onorat de prezența unor lectori experți în mitologii stelare exotice, alături de cea românească.
„Dacă în prima ediţie a proiectului, finalizat anul trecut, am avut doar nouă constelaţii tradiţionale pe care le-am pus pe plasme şi rulează în continuare şi astăzi la Planetariul nostru, ne-am gândit să dezvoltăm acest proiect şi ca atare am reuşit acest lucru şi să dăm un carater naţional.”, a declarat managerul Muzeului de Mineralogie din Baia Mare, Ioan Bob. 
Dialogul culturilor și al civilizațiilor, din perspectiva reprezentărilor pe care le-au avut în trecut și pe care le păstrează sau nu în prezent, despre cer și stele este îmbogățit prin prezența partenerilor în proiect din mai multe oraşe din ţară. Această întrunire a specialiștilor poate suscita dezbateri interesante și proiecte comune de viitor care să fie în măsură să atragă atenția publicului. 
„Sunt 39 de constelaţii româneşti tradiţionale identificate de noi pe parcursul documentării în cele două ediţii ale proiectului nostru. Foarte inetresant că din aceste 39 de constelaţii 17 sunt pur româneşti. Nu au echivalent în o altă mitologie. Cerul ptolemaic este plin de eroi şi de animale. La noi la români am mai găsit şi câte o coasă, avem deci unelte”, a explicat şeful Secţiei Planetariu, Ovidiu Ignat. 
În cadrul conferinței va fi vernisată și o expoziție tematică de astro-fotografie, cu imagini realizate de Alex Conu. Lucrările conferinței naționale ”Cerul Românesc și comparația cu alte mitologii stelare” au debutat în această dimineaţă. Mâine, la sediul Planetariul Baia Mare, vor avea loc dezbateri între partenerii proiectului privind situația astronomiei în România, perspectivele unor colaborări la nivel național și internațional și – nu în ultimul rând – evaluarea rezultatelor acestui proiect de anvergură și creionarea unei rețele profesionale în domeniul astronomiei, care să permită comunicarea în timp real, relevarea ofertei de produse cultural științifice și educaționale specifice fiecărui obiectiv și dimensionarea unui portal  național instituțional legat de astronomie.  

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.