Baia Mare: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, la ora bilanţului

Baia Mare: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, la ora bilanţului

În sala mare de şedinţe a Palatului Administrativ din Baia Mare s-a desfăşurat ieri analiza activităţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi I.S.U. Maramureş pe anul 2011.
La bilanţ au participat Sandu Pocol, prefectul judeţului Maramureş, Mircea Man, preşedintele Consiliului Judeţean, Gyöngyike Böndi, subprefect, Emil Marinescu şi Călin Matei, vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş, Dorinel Vasile Alb, primarul oraşului Şomcuta Mare  şi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Bilanţul C.J.S.U. a fost prezentat de prefectul judeţului, care coordonează activitatea I.S.U. Maramureş, conform legii 340 din 2004, cu completările şi modificările ulterioare. Bilanţul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Gheorghe Pop de Băseşti” a fost prezentat de col. Ion Pop, inspectorul şef al I.S.U.

Iată câteva din datele statistice care au caracterizat activitatea inspectoratului în anul 2011:
– În  2011, serviciile profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă au fost alertate la 4.960 situaţii de urgenţă, adică o medie de 13 pe zi, faţă de 4.558 în 2010, adică o creştere cu 402 a numărului de alertări.
– Din totalul acţiunilor, în 2011, 380 au fost incendii, faţă de 350 în 2010;  330- arderi necontrolate, faţă de 104 în 2010, ceea ce înseamnă o creştere semnificativă, cu 226 de unităţi a acestui tip de incendii
– Pe parcursul anului trecut a crescut şi numărul acţiunilor denumite generic “alte intervenţii”, de la 59 în 2010 la 409 în 2011. Această categorie include acţiuni diverse care merg de la căutarea persoanelor până la decolmatarea podeţelor.
– Cele mai multe incendii au fost generate în 2011 de instalaţii electrice defecte– 86, urmate în ordinea frecvenţei de coşuri de fum defecte sau necurăţate- 84 de cazuri, acţiunea intenţionată a unor persoane- 43 de situaţii, fumat- 32 de cazuri şi foc deschis- 28 de situaţii.
– Pe parcursul anului trecut, pe timpul intervenţiilor au fost salvate 73 de persoane, din care 68 adulţi şi 5 copii.
– Din păcate, în anul 2011 s-au înregistrat, de asemenea 5 decedaţi şi 26 de răniţi.
– Valoarea bunurilor salvate se ridică la 3.517.360 lei.

Din datele prezentate, se constată o creştere semnificativă a arderilor necontrolate la incendii de vegetaţie uscată şi la incendiile produse la coşurile de fum, ceea ce denotă o slabă implicare a preşedinţilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă în ceea ce priveşte luarea unor măsuri de prevenire a incendiilor.
În 2011
, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare- S.M.U.R.D. a executat 3552 de intervenţii, din care cele mai multe- 1374 , au fost la traumatisme, urmate ca frecvenţă de intervenţiile la afecţiuni medicale- 598, neurologice şi psihiatrice- 279, prim-ajutor la accidente rutiere- 238, intoxicaţii- 211 şi afecţiuni cardiace 198.
Pe parcursul anului trecut, Inspecţia de Prevenire a efectuat 901 controale, din care 446 la operatori economici, 214 la instituţii, 150 la unităţi administrativ teritoriale şi 77 la obiective de investiţii. În urma controalelor s-au constatat 2.163 deficienţe, din care 1.109 au  fost înlăturate. Pentru încălcările prevederilor actelor normative care reglementează activităţile în domeniul situaţiilor de urgenţă, s-au aplicat 410 sancţiuni, din care 305 avertismente şi 105 amenzi contravenţionale.
În perioada analizată, specialiştii inspecţiei au dat dovadă de exigenţă sporită şi în ce priveşte emiterea avizelor şi autorizaţiilor. Ca dovadă, totalul acestora a fost de 212, faţă de 222 în 2010, iar numărul solicitărilor respinse a fost de 195, faţă de numai 55 în 2010.
În 2011, personalul I.S.U. Maramureş a obţinut rezultate foarte bune, fapt reliefat şi de înaintarea în grad înainte de expirarea stagiului minim a unui număr de 18 cadre, din care 3 ofiţeri şi 15 subofiţeri, faţă de numai 3 cadre (subofiţeri) în 2010. Mai mult,  96 de cadre( 19 ofiţeri, 3 maiştri militari şi 74 subofiţeri) au fost citate prin ordin de zi pe unitate. 95 de cadre- din care 23 ofiţeri, 3 maiştri militari, 68 subofiţeri, 1 personal civil- au fost recompensate cu diplome de merit, 193 de cadre- 33 ofiţeri, 156 subofiţeri, 1 funcţionar public, 3 personal civil- au fost recompensate cu mulţumiri.

În semn de apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute în activitatea profesională şi a înaltului profesionalism dovedit în îndeplinirea misiunilor încredinţate, prin Decret Prezidenţial,  inspectorul şef al inspectoratului, colonel Ion Pop a fost decorat cu Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Mare Ofiţer cu însemn pentru militari, iar funcţionarul public principal, inspector Tiberiu Nedelcu, a fost decorat cu Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Ofiţer, cu însemn pentru civili, de către preşedintele României. Pentru activitatea desfăşurată în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, 5 ofiţeri şi 7 subofiţeri  au  fost decoraţi cu Semnul onorific « În serviciul patriei » de către Ministrul Administraţiei şi Internelor. La final, col. Ion Pop a ţinut să mulţumească tuturor colaboratorilor- Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean,  unor primării şi consilii locale, instituţiilor publice deconcentrate, agenţi şi operatori economici, reprezentanţilor instituţiilor din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, printre care şeful Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale, col. Marin Bancoş, care au făcut posibile rezultatele deosebite obţinute de I.S.U. Maramureş în anul 2011, cu speranţa că în 2012, colaborarea se va dovedi la fel de fructuoasă. Col. Pop a mulţumit şi mass-media locale şi naţionale, care au fost alături de comunităţile locale din Maramureş şi de personalul I.S.U. şi au prezentat echilibrat şi obiectiv activitatea desfăşurată permanent de personalul inspectoratului în folosul cetăţenilor. 
 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.