Baia Mare: Evaziune fiscală record în construcţii. Un agent economic din Maramureş a adus prejudicii statului de peste 814.000 lei

Baia Mare: Evaziune fiscală record în construcţii. Un agent economic din Maramureş a adus prejudicii statului de peste 814.000 lei

Un agent economic din Maramureş a prejudiciat statul român cu o sumă în valoare totală de aproximativ 815.000 lei. Acesta a fost depistat de comisarii Gărzii Financiare că efectua achiziţii de bunuri şi prestării servicii de la trei societăţi comerciale de tip „fantomă”. Doi dintre agenţii economici şi-au recunoscut deja implicarea în această afacere.

Garda Financiară a încheiat verificările la un agent economic care a declarat achiziţii de bunuri şi prestări de servicii de la trei societăţi comerciale, care au un comportament tip fantomă. În urma verificărilor, s-a constatat că administratorul cesiona părţile sociale către o persoană care nu poate fi identificată şi nu locuieşte la adresa de domiciliu din anul 1997. De asemenea, echipele de control au stabilit că există premise serioase care conduc la ipoteza că operaţiunile consemnate în facturi nu sunt reale. "Există premise serioase care conduc la ipoteza căoperaţiunile consemnate în facturi nu sunt reale şi au fost eliberate în scopul favorizării ca beneficiarii să-şi diminueze obligaţiile fiscale prin majorarea în mod fictiv a cheltuielilor şi implicit deducerea ilegală a T.V.A.-ului. Există premise că aceste facturi au fost eliberate în schimbul unor sume de bani iar 2 reprezentanţi ai agenţilor economici au recunoscut acest lucru. Prin aceste achiziţii fictive de la furnizori fantomă, administratorul societăţii verificate a simulat doar un circuit comercial denumit în limbajul nostru tip suveică în care mijlocitorul cumpără şi vinde fictiv ceea ce implică din punct de vedere fiscal că nu are T.V.A. de plată şi nici de recuperat", a declarat comisarul şef adjunct al Gărzii Financiare Maramureş, Grigore Ghiras.

Dacă organele de cercetare penală vor stabili că operaţiunile nu au fost reale, prejudiciul de peste 814.000 lei se va putea recupera în totalitate. Evaziunea fiscală a fost înregistrată în domeniul construcţiilor. De asemenea, comisarii Gărzii Financiare au mai întocmit şi înaintat organelor abilitate 12 sesizări penale. "În cursul acestei perioade au fost întocmite şi înaintate organelor de urmărire penală 12 sesizări penale împreună cu înscrisurile probatorii aferente precum şi anexele de calcul prezumptiv al prejudiciului în valoare totală de 1.101.890 lei. S-a dispus instituirea unei măsuri asiguratorii pentru un prejudiciu estimativ de 492.452 lei", a adăugat Grigore Ghiras.

În luna decembrie, Garda Financiară a dispus controale la 169 de agenţi economici. Prin actele de control întocmite au fost stabilite obligaţii faţă de bugetul statului în valoare de 190.000 lei. 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.