Baia Mare: Două microhidrocentrale au fost inaugurate astăzi pe râul Valea Neagră din Firiza

Baia Mare: Două microhidrocentrale au fost inaugurate astăzi pe râul Valea Neagră din Firiza

Vizita ministrului Mediului, Laszlo Borbely, în municipiul Baia Mare s-a încheiat cu inaugurarea a două microhidrocentrale, amplasate pe râul Valea Neagră din cartierul băimărean Firiza. Investiţia s-a derulat într-un timp record, de un an şi două luni, şi a costat 10 milioane de euro.

După întâlnirea cu primarii şi semnarea contractelor de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă, ministrul mediului a participat la inaugurarea celor două microhidrocentrale de pe râul Valea Neagră din Firiza. "Vreau să felicit pe cei care în aceşti ani de recesiune şi-au luat inima în dinţi şi curajul de a porni o asemenea investiţie şi ca ministru al Mediului trebuie să spun că ne interesează foarte mult ce va fi peste cinci ani, peste zece ani cu preţul energiei, cu facturile pentru că oamenii sunt interesaţi de ce se întâmplă cu viaţa lor, cu aceste posibilităţi noi", a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului a mai arătat că energia produsă de aceste microhidrocentrale este cea mai ieftină energie iar România are o capacitate importantă în ceea ce priveşte implementarea acestor tipuri de microhidrocentrale. În prezenţa Preasfinţitului Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a ministrului Borbely, a oficialilor prezenţi, autorităţi judeţene şi locale, şefi de instituţii şi reprezentanţi mass-media, pe Valea Neagră au fost inaugurate cele două microhidrocentrale de 2,5 megawaţi pe oră, ce funcţionează aici de ceva vreme. Turbinele şi instalaţia în sine sunt supravegheate de patru oameni. Investigaţia a însemnat circa 9 milioane de euro, o parte venind din fondul de mediu. Profitul estimat într-un an reprezintă aproape 1,5 milioane de euro. Mircea Coza este cel care a avut încredere în puterea apei de munte şi a investit. Iată că Maramureşul are resurse uriaşe şi în acest domeniu, putând să aducă circa 100 megawaţi pe oră numai din microhidrocentrale. Pentru toate acestea, Mircea Coza a fost apreciat de oficialii prezenţi, primind asigurări de susţinere şi sprijin în această realizare extrem de importantă pentru judeţul nostru.
 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.