Baia Mare: Creşte numărul maramureşenilor care îşi iau concedii medicale

Baia Mare: Creşte numărul maramureşenilor care îşi iau concedii medicale

Poliţia concediilor medicale i-a speriat rău pe maramureşeni. Potrivit unei statistici a Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş, în perioada mai-iunie a anului trecut, când Ministerul Sănătăţii a dispus ample controale tematice la domiciliul pacienţilor, numărul de concedii medicale acordate de medici asiguraţilor a scăzut semnificativ. În schimb, de când comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a eliminat poliţia concediilor medicale din proiectul de lege, numărul asiguraţilor care au solicitat concediu medical în 2011 a înregistrat o tendinţă de creştere faţă de anul precedent.

De cum a intrat în vigoare ordonanţa care face referire la poliţia concediilor medicale a scăzut considerabil şi numărul asiguraţilor beneficiari de aceste indemnizaţii. În perioada mai-iunie 2010, majoritatea maramureşenilor au fost apţi de muncă şi nu au mai fraudat sistemul de sănătate. "În perioada mai-iunie 2010, când s-au efectuat acele controale, au fost o medie de 260 de cereri de restituire. Ulterior s-au efectuat aceste controale, s-a finalizat etapa de control tematic şi au revenit încet, încet la numărul de 650. Există două posibilităţi: ori în perioada în care s-au efectuat controalele tematice dispuse de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională nu s-au mai îmbolnăvit asiguraţii noştri, ori există cea de-a doua posibilitate că medicii au fost un pic mai reţinuţi atunci şi nu au acordat cu atâta largheţe aceste concedii şi indemnizaţii medicale", a declarat pentru maramedia.ro, Claudia Ganea, purtător de cuvânt CAS Maramureş.

De când deputaţii au propus eliminarea controalelor la domiciliu pentru persoanele care se află în concediu medical, situaţia s-a schimbat şi la nivel de judeţ. Dacă în perioada ianuarie-octombrie 2010 au fost înregistrate 38.899 de concedii medicale, în aceeaşi perioadă a anului în curs, numărul acestora este de 39.016 concedii. "În anul 2010, numărul mediu lunar de agenţi economici care au depus declaraţii la Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş a fost 7.819 din care peste 550 de declaraţii au fost însoţite şi de cereri de restituire. Iar în anul 2011, numărul mediu lunar de agenţi economici care au transmis declaraţii la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, pentru că de anul acesta există o singură declaraţie care se depune la Agenţia Naţională Fiscală, şi au fost procesate de Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş, pentru că deşi se depun acolo sunt procesate de Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş, un număr de 8.856 de agenţi economici iar cereri de restituire sunt în medie de 650 pe lună", a adăugat Claudia Ganea.

În anul 2010, indemnizaţiile plătite de către angajatori asiguraţilor au fost în valoare de 7.298 mii lei iar in 2011, în sumă totală de 8.300 mii lei.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.