Baia Mare: Asociaţia Namaste intenţionează să realizeze o clasă de Limba Română pentru volohii din Poroscovo, Ucraina

Baia Mare: Asociaţia Namaste intenţionează să realizeze o clasă de Limba Română pentru volohii din Poroscovo, Ucraina

La doar 200 de kilometri de Sighetu Marmaţiei există 1.600 de volohi care vorbesc o limbă asemănătoare limbii române din Evul Mediu. Ucrainieii îi numesc ţigani albi şi profită de ignoranţa lor pentru a le pune în cârcă orice nelegiuire doresc. Nu ştiu să scrie sau să citească, deoarece nu au avut unde sau de la cine să înveţe. Asociaţia Namaste vine în sprijinul acestor volohi şi doreşte să realizeze o clasă de Limba Română, astfel încât să dea posibilitatea acestor oameni să-şi cunoască istoria şi neamul din care provin.

Până în urmă cu foarte puţin timp, niciun suflet din cei 1.600 de volohi nu ştiau că există România. Mai mult, nu ştiau în Ucraina mai trăiesc şi alte comunităţi de români. Românii din Poroscovo au fost vizitaţi recent de membrii Asociaţiei Namaste, au primit pachete cu alimente, chiar şi abecedare româneşti, dar parcă tot nu a fost deajuns. Aceştia vor să înveţe limba română, nu să o uite în totalitate. "Motivul pentru care am luat această iniţiativă, de a le construi la propriu şi la figurat o clasă de Limba Română, este faptul că statul ucrainean deja începe să încerce să-i educe. Au primit abecedare, fac clasa I şi a II-a şi alfabetul lor fiind total diferit de al nostru mi-am dat seama că astfel, în două generaţii, având în vedere că acea comunitate este formată din copii 80%, în două generaţii limba română se va pierde în totalitate acolo. Cred că o clasă de Limba Română nu e aşa de greu de făcut şi cred că ar avea pentru noi şi pentru ei, ca şi etnie, o mare însemnătate", a declarat preşedinta Asociaţiei Namaste, Oana Torok. "Cineva pe Planetă încă cere aşa ceva. Şi într-adevăr, când am ajuns acolo am constatat că de aşa ceva este încă absolut mare nevoie. Nu ştiu cum s-ar putea realiza aşa ceva dar cert este că încă mai există aşa ceva", a susţinut profesorul Ilie Gherheş.

Asociaţia Namaste va organiza în data de 11 noiembrie evenimentul „Români din Maramureş pentru românii din Poroscovo”, prin intermediul căruia se vor strânge fonduri şi bunuri necesare realizării unei clase de Limba Română pentru cei 1.600 de volohi din Poroscovo, Ucraina.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.