Baia Mare: Acces gratuit la Internet prin Programul Biblionet, la „Centrul de zi pentru vârstnici”

Baia Mare: Acces gratuit la Internet prin Programul Biblionet, la „Centrul de zi pentru vârstnici”

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Filiala „Centrul de zi pentru vârstnici” îşi deschide porţile cu un nou serviciu: acces gratuit la Internet prin Programul Biblionet.

Astăzi, de la ora 11:00, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, Filiala „Centrul de zi pentru vârstnici”, va avea loc deschiderea oficială a Centrului de Internet pentru Public din cadrul programului Biblionet. La deschidere vor lua cuvântul oficialităţi locale, directorul bibliotecii, prof. dr. Teodor Ardelean, coordonatorii regionali IREX şi echipa de proiect Biblionet de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare. 

În cadrul celei de-a treia runde din Programul Naţional Biblionet în judeţul Maramureş au fost donate 26 de calculatoare valoarea donaţiei pentru biblioteci fiind de 13921 lei. La cursurile de instruire în IT şi administrarea bibliotecii au participat 8 bibliotecari de la 8 biblioteci publice din judeţ: Bicaz, Borşa, Groşi, Poienile Izei, Ruscova, Sălsig, Seini, Filiala de la Centrul de zi pentru vârstnici a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare.

Ce spun utilizatorii calculatoarelor din bibliotecile publice din Maramureş? În urma aplicării unui sondaj de opinie 73% dintre respondenţi au declarat că au rezolvat o problemă personală folosind computerele şi internetul din biblioteca publică, 28% dintre utilizatori folosesc internetul doar de când acest serviciu este oferit la bibliotecă. Tot aici cetăţenii reuşesc să rezolve probleme legate de educaţie, găsirea unui loc de muncă, sănătate, agricultură, calificare profesională, comunicare cu rudele, etc. Este o dovadă că biblioteca publică ajută administraţia locală să-şi atingă obiectivele de dezvoltare.

Cum influenţează bibliotecile viaţa populaţiei României? La nivel naţional au fost atrase 20 milioane euro în comunităţi din România prin completarea în bibliotecile publice a cererilor de subvenţii agricole APIA; 1.800.000 de români frecventează bibliotecile; 1.000.000 de români sunt interesaţi să meargă la cursuri IT gratuite la biblioteca publică; peste 250.000 de români au folosit internetul pentru prima oară la biblioteca publică datorită programului Biblionet.

Realizările programului Biblionet – câteva date statistice – Peste 7 milioane de vizite la biblioteci pentru utilizarea internetului şi computerelor, 4442 de comuputere au fost donate bibliotecilor publice, s-au investit peste 8.5 milioane USD în echipamente IT, software şi instruirea bibliotecarilor, 917 biblioteci dotate cu computere, software, imprimantă şi funcţionale la 1 decembrie 2011, 565 de biblioteci care urmează să primească donaţia şi să fie funcţionale la 16 aprilie 2012, 4 milioane USD contribuţia autorităţilor locale (renovare, abonament la internet), 1779 de bibliotecari au fost instruţi în utilizarea computerului.

Programul Biblionet – lumea în biblioteca mea are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates. Scopul său este dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România. Obiectivul său major este de a asigura creşterea accesului românilor la informaţie, ajutând bibliotecile să-şi deservească mai bine comunitatea.Prin intermediul programului Biblionet, mai mult de 2000 de biblioteci publice din România vor primi calculatoare pentru accesul publicului la internet şi peste 3500 de bibliotecari vor participa la cursuri de formare pentru a putea utiliza la maximum potenţialul noilor resurse ăn beneficiul comunităţii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.