Baia Mare: 4 octombrie – primul termen de judecată în dosarul exploziilor de la Sighet

Baia Mare: 4 octombrie – primul termen de judecată în dosarul exploziilor de la Sighet

Primul termen de judecată în dosarul exploziilor de la Sighetu Marmaţiei a fost stabilit de Tribunalul Maramureş pentru data de 4 octombrie, obiectul principal al dosarului fiind Penal – infracţiuni la legea privind calitatea în construcţii (Legea 10/1995).

Vă reamintim că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin rechizitoriu, la data de 28.06.2012, trimiterea în judecată a 11 inculpaţi: FAUR VALER – sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de verificare şi realizare a unei construcţii fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, având drept urmare moartea victimei C. A. S., vătămarea gravă a integrităţii corporale a 7 părţi vătămate, distrugere, vătămare corporală din culpă (10 fapte), fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave; ENACHE GHEORGHE RĂSVAN sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de verificare şi realizare a unei construcţii fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, având drept urmare moartea victimei C. A. S., vătămarea gravă a integrităţii corporale a 7 părţi vătămate, distrugere, vătămare corporală din culpă (10 fapte), fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave; GEORGESCU EUGEN sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave,  instigare la fals în înscrisuri oficiale,  ucidere din culpă,  vătămare corporală din culpă (17 fapte) şi distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave; S.C.BERG SISTEM GAZ S.A. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de proiectare, verificare şi realizare a unei construcţii fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, având drept urmare moartea victimei C. A. S., vătămarea gravă a integrităţii corporale a 7 părţi vătămate, distrugerea imobilului situat în Sighetu-Marmaţiei, pe strada Corneliu Coposu, precum şi vătămare corporală din culpă (10 fapte); RÎŞNOVEANU DANIEL sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă (17 fapte), distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată; DOLCA VASILE sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă (17 fapte), distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave; PAL ALEXANDRU sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în înscrisuri oficiale; ULICI DANIEL, PĂTRĂUŞ (fostă MICHNEA) DANIELA, PĂTRĂUŞ ADRIAN-ŞTEFAN  şi ŢIPLEA ALEXANDRU  MARIUS sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată; LAZARCIUC PETRU-ANDREI sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a rezultat următoarea situaţie de fapt: În noaptea de 18/19.02.2012, în jurul orelor 0100, a avut loc o explozie într-un club situat pe strada centrală din municipiul Sighetu Marmaţiei. Datele preliminare ale cauzei au relevat faptul că explozia s-a declanşat în grupul sanitar al localului, unde se aflau şapte tinere care au utilizat foc deschis (brichetă), pentru aprinderea unor ţigări. La scurt timp, la faţa locului s-a deplasat o echipă de cercetare, formată din lucrători de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş şi Poliţia Municipiului Sighetu Marmaţiei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş şi reprezentanţi ai inculpatei S.C.BERG SISTEM GAZ S.A., firma care a executat lucrarea de introducere a sistemului de alimentare cu gaz din municipiul Sighetu Marmaţiei. Cele şapte persoane vătămate au suferit arsuri corporale de diferite grade, fiind transportate la unităţile sanitare din judeţul Maramureş, iar ulterior, cu aeronavă militară, la unităţi spitaliceşti din capitală. Deoarece localul unde a avut loc explozia nu era racordat la gaz, echipa de cercetare a făcut verificări în alte spaţii din acelaşi imobil, pentru detectarea scurgerilor şi infiltraţiilor de gaz.

În cursul zilei de 19.02.2012, în jurul orelor 1000, s-a produs o nouă explozie, soldată cu vătămarea corporală (arsuri şi traumatisme) a  14 persoane care s-au aflat în interiorul spaţiului verificat. Persoanele au fost transportate la unităţi sanitare din judeţ – Sighetu Marmaţiei şi Baia Mare, iar ulterior, o parte din acestea au fost trimise, pentru asistenţă medicală, la spitale de profil din Bucureşti. Una dintre aceste persoane vătămate, transportată la Bucureşti (cu leziuni arsuri gradul I, II şi III zona feţei, membre superioare şi inferioare, torace, pe o suprafaţă de 40%), a decedat la câteva zile de la accident.

În urma celor două explozii, s-a produs distrugerea imobilului în proporţie de 75%. Reamintim că, datorită complexităţii cauzei şi împrejurărilor  de fapt, soldate cu vătămarea corporală a mai multor părţi vătămate, precum şi datorită faptului că sediul firmei implicate se află în Bucureşti, prin rezoluţia Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a dispus preluarea acestei cauze de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Maramureş.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.