VIDEO | La mulți ani, Ștefan Hrușcă!

Azi îi spunem La mulți ani, lui Ștefan Hrușcă! S-a născut pe data de 8 decembrie, 1957 la Ieud. Iubit interpret de muzică folk, Ștefan Hruțcă este cunoscut publicului în special pentru cincertele de colinde. A debutat ca artist în anul 1981 cu Cenaclul Flacăra, până în 1984 a susținut peste 1000 de spectacole împreună cu cenaclul. Începând cu anul 1991 s-a stabilit în TorontoCanada.

Profesorul Dorel Todea, fostul director al Centrului Cultural Sighet, reamintește în această zi aniversară, parcursul muzical al artistului Ștefan Hrușcă. În decembrie 1991, pe scena sălii ”George Enescu” din Sighetu Marmației, a avut loc primul concert al artistului, Ștefan Hrușcă . Din spectacol a făcut parte Grupul vocal al Ansamblului „Voinicelul” de la Casa de copii școlari, dirijor Marin Pihuleac, director Ioan Dorel Todea. Următorul spectacol a fost la Opera Română din București, unde Ștefan s-a bucurat de aplauzele unui public select din care au făcut parte personalități ale vieții culturale, artiști- printre care și Angela Similea.

În anii următori Ștefan Hrușcă a luat în spectacol grupul de colindători al Ansamblului „Voinicelul”. Gestul lui și evoluția excepțională a copiilor, au impresionat publicul din orașele unde au avut loc concerte. Unul din cele mai importante a avut la Banca Națională a României, în prezența guvernatorului băncii Isărescu și a numeroase personalități din viața publică a Bucureștiului.

In următorii ani, Ștefan Hrușcă a ținut să aibă alături de el reprezentanți al Maramureșului voievodal: Ansamblul „Flori de Maramureș, Ansamblul „Dor românesc”.   Ulterior Ștefan Hrușcă a invitat un grup al Ansamblului ”Mugurelul” și apoi alte grupuri selectate pentru concertele susținute în țară.

Au urmat, an de an, concerte de mare succes, editarea de casete și CD-uri, transmisii la televiziune, concerte în străinătate în comunitățile românești…un adevărat ambasador al valorilor tradiționale românești . Ștefan Hrușcă s-a mândrit mereu cu Maramureșul său natal, promovând, pe lângă repertoriul său unic, formațiile copiilor, a tinerilor și a artiștilor sigheteni.

Printre atâtea concerte a găsit răgazul să cânte și penturu sigheteni, pentru ieudeni, vișeuani sau băimăreni, pentru maramureșenii săi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.