Avocaţi: Românii care au plătit taxa auto ar trebui să se grăbească să ceară în instanţă recuperarea banilor

Avocaţi: Românii care au plătit taxa auto ar trebui să se grăbească să ceară în instanţă recuperarea banilor
Românii care au plătit taxa auto ar trebui să se grăbească să ceară în instanţă recuperarea banilor. Avocaţii îi avertizează pe aceştia că autorităţile statului încearcă "artificii legislative" astfel încât să nu fie nevoite să restituie cele peste 850 de milioane de euro achitate de români din 2008 şi până la finele anului trecut.
"Statul nu face eforturi să restituie din oficiu taxa auto. Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a introdus recurs în interesul legii la câteva săptămâni după ce Curtea de Justiţie a UE de la Luxemburg a dat verdictul în cazul Tatu. În cazul în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) va lua o astfel de decizie, 99% din cei care nu au cerut în instanţă restituirea taxei auto nu vor mai avea şansa să obţină banii înapoi", a declarat pentru gândul avocatul Cosmin Flavius Costaş.
În prezent există circa 40.000 de cereri de rambursare a taxei auto.
"Pe 7 iulie 2011, la trei luni de la hotărârea pronunţată în cauza Tatu, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a distrus şi ultimele speranţe ale celor care sperau ca variantele taxei de poluare ulterioare datei de 15.12.2008 să nu fie declarate incompatibile cu dreptul european. (…). Spre deosebire de hotărârea Tatu, în cauza Nisipeanu s-au pus în discuţie variantele taxei de poluare aplicabile în perioada 15 decembrie 2008 – 31 decembrie 2010", explică avocatul Cosmin Costaş.
Moment oportun pentru recuperarea taxei
La rândul său, şi avocatul Gheorghe Piperea este de părere că este un moment oportun ca cei care au plătit taxa auto să ceară recuperarea banilor în instanţă. "Am informaţii că instanţe care au respins iniţial cererile de restituire a taxei auto au admis ulterior cererile de revizuire şi astfel că oamenii îşi pot recupera banii", a declarat pentru gândul avocatul Gheorghe Piperea. El spune că statul ar putea fi nevoit să restituie circa un miliard de euro, dacă va mai întârzia mult restituirea banilor plătiţi pe taxa auto.
Ce răspunde DAE
Oficialii Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), instituţie al cărei rol este "urmărirea ca proiectul elaborat de Ministerul Mediului să nu contravină dreptului UE" potrivit răspunsului trimis gândul, susţin că responsabilitatea privind proiectul taxei auto este de competenţa Ministerului Mediului. "Problematica taxei pe poluare este analizată în Grupul de lucru interministerial organizat sub conducerea Ministerului Mediului, instituţia care are competenţa de reglementare în domeniu", se arată în datele furnizate de DAE.
Ministrul Mediului Laszlo Borbely a anunţat recent că Guvernul va lua o decizie privind recent anunţata variantă a taxei auto în următoarele două săptămâni, însă în comitetul interministerial a apărut o nouă idee, aceea a introducerii unei taxe generale anuale de poluare pentru toate autoturismele.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.