Avertizarea de ninsori viscolite şi vânt în Maramureş!

Avertizarea de ninsori viscolite şi vânt în Maramureş!

Instituţia Prefectului-Judeţul  Maramureş a primit, în această dimineaţă, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord avertizare meteorologică cod galben de ninsori, intensificări ale vântului şi izolat polei, valabilă în intervalul 3 februarie, ora 10.00- 5 februarie, ora 20.00.  

În atenţionare se menţionează că în acest interval, aria ninsorilor va cuprinde, treptat, şi judeţul Maramureş. Local, ninsorile vor fi mai abundente. În zona montană a judeţului stratul de zăpadă montană nou depus va depăşi 20 cm.Vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze ce pot depăşi 35-45 km/h. La munte, rafalele de vânt puternic vor depăşi 90 km/h, viscolind sau spulberând zăpada.
                      Prefectul Sandu Pocol, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, a membrilor CJSU şi a grupurilor de suport tehnic din cadrul acestuia. S-a solicitat, de asemenea, pregătirea de intervenţie a utilajelor de deszăpezire pe sectoarele de drumuri publice din judeţ. S-a verificat  în bazele şi districtele de intervenţie existenţa stocurilor de material antiderapant (nisip şi sare). O altă măsură luată se referă la pregătirea şi  suplimentarea echipelor de intervenţie ale societăţii Electrica, în scopul de a remedia, dacă situaţia o va impune eventualele defecţiuni în sistemele de alimentare cu energie electrică, din cauza fenomenelor meteorologice periculoase.
                            Comitetul judeţean de iarnă solicită conducătorilor auto să ţină cont de recomandările agenţilor poliţiei rutiere.Verificaţi înainte de a porni la drum cu autovehiculul starea de funcţionare a sistemului de climatizare şi dezaburire, funcţionarea ştergătoarelor de parbriz. Pentru a fi siguri că ajungeţi la destinaţie autovehiculele trebuie echipate obligatoriu cu anvelope de iarnă, însă este bine să aveţi în dotare lanţuri antiderapante, lopată şi un săculeţ cu material anriderapant.Este foarte important ca şoferii să circule preventiv, să îşi adapteze viteza la condiţiile meteorologice şi cele de pe carosabil, respectiv de aderenţă şi să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic, pentru a evita accidentele rutiere sau tamponările în cazul derapării autovehicului. Se recomandă folosirea sistemului de semnalizare şi iluminare pentru a fi văzuţi de ceilalţi participanţi la trafic. La plecarea de pe loc este bine să se folosească treapta a doua de viteze, acţionând foarte fin ambreiajul.Comenzile autovehiculului nu vor fi bruscate pentru a evita intrarea în derapaj.Reducerea vitezei se va face cu ajutorul franei de motor. Se vor evita opririle şi staţionările în rampă sau pantă. Conducătorii auto trebuie să aibă o grijă deosebită la coborarea pantelor. Nu acceleraţi la ieşirea din virajele strânse în pasurile montane. Dacă aţi fost surprinşi de formarea poleiului în timp ce sunteti în trafic şi simţiţi că  nu stăpâniţi comenzile, scoateţi autovehiculul în afara părţii carosabile într-un loc în care nu există posibilitatea să rămâneţi împotmoliţi şi asteptaţi utilajele de intervenţie care împrăştie material antiderapant. În condiţii de ninsoare abundentă nu opriţi şi nu staţionaţi cu autovehiculele în trafic sau pe traseele pe care se deplasează mijloacele de transport în comun, pentru permite intervenţia utilajelor de deszăpezire.
                   Comitetul judeţean de iarnă recomandă  cetăţenilor să evite parcarea autovehiculelor în apropierea copacilor sau în zona de clădiri părăsite şi cu infrastructura arhitectonică degradată (foste centrale termice).  La deplasarea în afară caselor, populaţia este necesar să evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate în construcţie, copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt şi care le pot pune viaţa în pericol.  O atenţie deosebită trebuie acordată şi şarpantelor de pe blocurile de locuinţe, ce pot fi smulse de rafalele de vânt puternic şi pot pune în pericol viaţa persoanelor care trec sau se află prin acele zone. Nu lăsaţi autovehiculele nesupravegheate în apropierea stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate de rafalele de vânt puternic, precum şi a imobilelor aflate în construcţie sau care sunt dezafectate şi care se pot prăbuşi pe autovehicule, producând pabube proprietarilor.
                       Turiştii care intenţionează să se aventureze pe trasee montane li se indică să îşi anunţe prezenţa, în zonă, jandarmilor montani şi salvamontiştilor. Zăpada este îngheţată pe munte şi creste, iar stratul de zăpadă proaspătă care se va depune în urma ninsorii va aluneca mult mai uşor şi poate conduce la producerea de avalanşe. Este important ca amatorii de drumeţii  să renunţe la parcurgerea unor trasee dificile sau necunoscute pentru a nu fi puşi în situaţia de a fi expuşi unor pericole sau să îşi piardă viaţa, datorii ninsorii viscolite, rafalelor de vânt puternic şi avalanşelor. Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor situaţii de urgenţă  generate de ninsorile viscolite sau intensificări ale vântului.                              
                       Pompierii militari din cadrul Centrului operaţional al ISU Maramureş vor monitoriza, în această perioadă, situaţia fenomenelor meteorologice la nivelul judeţului nostru.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.