Avertizare: Ger în Maramureş

Avertizare: Ger în Maramureş

 

 

Instituţia Prefectului a primit  de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord o avertizare meteorologică cod galben  de temperaturi extreme valabilă în intervalul 28 ianuarie-3 februarie. În adresă se memţionează că, în această perioadă, în Maramureş vreme vea fi geroasă, mai ales în cursul nopţilor şi dimineţilor, astfel încât temperaturile minime se vor încadra, pe arii extinse, între -25 şi -15 grade Celsius, iar cele maxime din timpul zilei for fi negative. 
Prefectul Sandu Pocol a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi luarea de măsuri la nivelul celor 76 de unităţi admnistrativ-teritoriale. Primarii trebuie să identifice locaţii corespunzătoare şi încălzite pentru persoanele fără adăpost, dar şi pentru cetăţenii cu probleme de sănătate sau care pot suferi şocuri hipotermice sau degerături.
Patrulele mixte de ordine publică (poliţişti şi jandarmi) vor anunţa şi solicita în cazul identificării unor persoane fără adăpost (locurile cunoscute unde se aciuază acestea) sau a celor cu probleme de sănătate, în perioada geroasă, sprijinul SMURD şi ambulanţelor Serviciului Judeţean de Ambulanţă pentru a li se acorda primul ajutor medical de urgenţă (UPU Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş Baia Mare),  iar mai apoi să fie transportaţi la centrul Multifuncţional "Azilul de Noapte" unde li se va acorda adăpost pe timp de noapte şi vor beneficia de hrană caldă.
S-au luat măsurile necesare pentru asigurarea furnizării serviciilor de utilitate publică populaţiei (alimentare cu energie electrică, gaze naturale, apă şi canalizare şi telefonie).În cazul apariţiei unor defecţiuni în reţele de distribuţie, echipe de intervenţie au fost constituite şi pregătite să remedieze deficienţele şi să asigure continuitatea furnizării acestor servicii.
Cetăţenilor li s-a recomandat pe cât posibil să nu expună la frig, să se îmbrace adecvat pentru perioada geroasă şi să evite şederea îndelungată afară, pe perioada cu temperaturi extrem de scăzute.O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor şi persoanelor vârstnice care pot prezenta probleme de sănătate şi degerături ale mâinilor şi picioarelor în aceasta perioadă.O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor şi persoanelor vârstnice care pot prezenta probleme de sănătate şi degerături ale mâinilor şi picioarelor în aceasta perioadă.Pe ger, persoanele cu probleme de sănătate vor putea intra, în timpul zilei, în lăcaşurile de cult, instituţii publice, farmacii pentru a se adăposti şi încălzi.Copiii şi persoanele în vârstă sunt cele mai expuse la temperaturi scăzute extreme. Nu ieşiţi din casă fără mănuşi, căciula, fular şi şosete groase (din bumbac sau lână). Încălţămintea trebuie să aibă talpa groasă şi să fie bine căptuşită. La ieşirea în exterior şi expunerea la ger, persoanele sunt sfătuite să nu stea pe loc, să se mişte cât mai mult timp pentru a pune sângele în funcţiune.  Persoanele cu  afecţiuni cardio-respiratorii reprezintă o altă categorie care trebuie să se ferească de ger. Expunerea îndelungată la temperaturi extreme negative poate agrava aceste boli. Trecerea bruscă de la ger la căldura poate, de asemenea, favoriza apariţia şocului cardiac sau a accidentului vascular cerebral. Printre bolile provocate sau agravate de frig se mai numără bolile pulmonare şi reumatismul. Nu se recomandă transportarea copiilor pe distanţe lungi în vehicule fără încălzire şi nu trebuie să îi lăsaţi să aştepte sau să îi uitaţi în autovehicule parcate. Temperaturile negative extreme pot cauza persoanelor degerături, hipotermii sau boli respiratorii. Specialiştii în medicină afirmă că organismul uman tinde să-şi menţină o temperatură constantă prin autoreglare, însă cu toate acestea cu cât temperatura mediului este mai scazută, cu atât mai mare este pierderea termică. Dacă la vremea geroasă se adaugă fenomene ca umezeala, vântul sau alţi factori, acest proces creşte exponenţial. În acest context, medicii sfătuiesc populaţia să evite. în perioada cu ger. consumul de băuturi alcoolice şi recomandă o alimentaţie corectă: proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide în cantitate suficientă (apă, ceai şi supă caldă). Alcoolul provoacă dilatarea vaselor de sânge, ceea ce duce la creşterea circulaţiei la nivelul pielii şi pierderea căldurii extrem de rapid. De fapt căldura nu se acumulează, ci se pierde ca extrem de rapid. Expunerea necorespunzătoare şi de lungă durată la gerul de afară poate avea urmari grave: hipotermie, degerături, şoc cardiac sau accidente vasculare cerebrale. 
Primarii vor lua măsuri pentru întreţinerea corespunzătoare a şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale. Se va monitorizara situaţia hidrometeorologică, în scopul de a evita blocarea cu plutitori şi gheţuri, în special în zonele unde sunt amplasate gospodării, poduri rutiere şi de cale ferată, prizelor de apă, de evacuare a apei din incinte.   Se recomandă evitarea utilizării instalaţiilor improvizate de încălzire care pot provoca incendii sau intoxicări cu monoxid de carbon şi pune în pericol viaţa oamenilor şi a bunurilor materiale în această perioadă. Vor fi întreţinute corespunzător şanţurile, rigolele de scurgere a apelor pluviale şi se va proceda la îndepărtarea materialului existente în zona  secţiunilor de scurgere a podurilor, podeţelor şi gurilor de canalizare.
OUG 99/2000 privind protecţia persoanelor încadrate în muncă obligă angajatorii ca în perioada cu temperaturi negative extreme, de la valoarea – 20 grade Celsius trebuie să asigure salariaţilor măsuri pentru asigurarea condiţiilor micloclimaterice la locul de muncă. Acestea vor fi stabilite de către angajator împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau reprezentanţii aleşi ai salariaţilor. În perioadele cu temperaturi scăzute extreme angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează înaer liber:distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator; asigurarea echipamentului individual de protecţie.Aceste măsuri sunt luate, conform legislaţiei în vigoare de către angajatori, dacă temperaturile se menţin pe o perioadă de cel putin două zile consecutiv.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă, în condiţii de temperaturi extreme se vor lua urmatoarele masuri: asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare sş a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicatţilor pentru munca la temperaturi scăzute;asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, dupa posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.  

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.