ATRACȚII: A fost restaurat Palatul Toldalagi din Târgu Mureș, printre cele mai frumoase clădiri baroce transilvănene

ATRACȚII: A fost restaurat Palatul Toldalagi din Târgu Mureș, printre cele mai frumoase clădiri baroce transilvănene

 Palatul Toldalagi, primul palat nobiliar ridicat în Târgu Mureș după instalarea în oraș a Tablei Regești (forul judecătoresc suprem al Transilvaniei), în secolul al XVIII-lea, a fost restaurat complet după 8 ani de cercetări și lucrări de reabilitare.

Directorul Muzeului Județean Mureș, Zoltan Soos, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că Palatul Toldalagi, care adăpostește Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș va fi inaugurat oficial la sfârșitul acestei săptămâni, în cadrul evenimentului "Palatul Toldalagi — Fereastră înspre Patrimoniu Cultural Transilvan". 
Potrivit lui Soos, lucrările de restaurare au început din anul 2008, ocazie cu care s-a încercat remedierea unor greșeli făcute în anii ’80, când se practicau intervențiile moderniste asupra clădirilor de patrimoniu.
"Ce s-a putut, am înlăturat, am redeschis camere care au fost zidite între timp, am refăcut sala mare care avea o însemnătate mare în acea perioadă — proprietarul era contele Laszlo Toldalagi, asesorul Tablei Regești. S-au făcut reparații la acoperișul clădirii, la subsol, au fost executate lucrări de drenaj, lucrări pentru a încerca să scoatem igrasia din pereți și să acoperim curtea interioară. Practic a fost renovată toată infrastructura clădirii, iar în urma lucrărilor depozitele au început să se usuce. Singura problemă este acum spațiul relativ mic pentru colecția noastră bogată, nu avem atâta spațiu câte lucruri valoroase deținem. Acum avem toate sălile de expoziție restaurate, s-au păstrat stucaturile originale baroce, avem sala contelui, unde există printre puținele șeminee din stucaturi păstrate în România — inclusiv cu urmele de trasare, decorurile, se văd desenele originale făcute cu creion pe tencuiala de atunci", a spus Soos.
Acesta a arătat că prin amplele lucrări de restaurare, care au costat peste 1,5 milioane de lei, bani proveniți de la Consiliul Județean Mureș, s-a reușit redarea aspectului de odinioară a clădirii, mai puțin partea cromatică interioară. 
"Din păcate, în anii ’80 foarte multe tencuieli erau înlăturate, nu prea am reușit să redăm cromatica sălilor, dar cât unde s-a putut, am făcut-o. O ultimă intervenție va fi modernizarea mansardei mari, care va fi folosită pentru depozite. Întrucât investiția a fost acoperită de CJ Mureș, în valoare peste 1,5 milioane de lei, lucrările s-au făcut etapizat — renovare și cercetare. Neavând graba care este la proiectele europene, am reușit să restaurăm detaliile complexe. Am avut timp să facem o cercetare detaliată și să redăm aspectul original al clădirii", a susținut directorul Muzeului Județean Mureș.
În acest context, muzeul a reușit achiziționarea mobilierului din Palatul Teleki din Târgu Mureș, care va servi la amenajarea unei camere aristocratice, pentru a prezenta o parte din viața aristocraților din oraș. Această sală aristocrată de secol XVIII va funcționa alături de celelalte 9 săli de expoziții ale Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș.
Soos a precizat că acest palat este una dintre cele mai elegante clădiri construite în stilul baroc-rococo din Târgu Mureș și din România. Inițial au fost trei clădiri mai vechi pe locul acestui palat, iar părți din vechile clădiri au fost înglobate în noua construcție.
Construcția Palatului Toldalagi a început în anul 1759 și s-a derulat în mai multe etape până în 1772, când a fost terminată în întregime și aripa din spate, fiind conceput de arhitectul Schmidt Pal, după planurile arhitectului francez Jean Luidor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.