VIDEO | Atenționare pentru fermieri, să nu se joace cu focul

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură le reamintește fermierilor că sunt strict interzise arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi arderea vegetaţiei pe păşuni. Pentru a verifica dacă fermierii maramureșeni respectă aceste reguli vor fi controale intense în următorea perioadă.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, în perioada februarie-iulie în România se înregistrează „cel mai mare număr de arderi necontrolate“ ca urmare acţiunilor de igienizare a terenurilor de vegetaţia uscată.

Potrivit legii este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. Obiectivul acestui standard este menţinerea materiei organice în sol şi prevenirea poluării atmosferei. Fermierii care utilizează teren arabil inclusiv pajişti temporare sau pajişti permanente nu trebuie să ardă miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare etc.) şi/sau pajiştile permanente.

”APIA a încheiat un protocolul de colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în baza căruia părţile se angajează să colaboreze pentru creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale a bunelor condiţii agricole şi de mediu, referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, pentru protejarea mediului împotriva poluării şi prevenirea incendiilor”, au precizat reprezentanții APIA Maramureș.

În cazul în care arderea a fost provocată de cauze necunoscute, fermierul are obligaţia, să prezinte la APIA, în termen de 10 zile lucrătoare de la data producerii arderii miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi a vegetaţiei pajiştilor permanente copia sesizării înregistrată la poliţie sau la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ori la Detaşamentul de Pompieri din cadrul autorităţilor publice locale. Documentul doveditor trebuie să fie întocmit de către beneficiarul schemei/măsurii de plată/ajutorului/sprijinului financiar solicitat înaintea efectuării controlului şi să fie valabil la data efectuării controlului. Dacă documentul are data eliberării ulterioară executării controlului, fermierilor li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform normelor legale în vigoare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.