Atenție! Un nou tip de fraude online

În perioada 5-8 august, Poliţia Română a fost sesizată cu privire la existenţa mai multor cazuri de fraude online, prin transmiterea unor mesaje prin email, în care anumite persoanele şi-ar fi atribuit identitatea unor lucrători cu funcţii de conducere din cadrul unor structuri de aplicare a legii (Europol, Interpol, FBI sau Poliţia Română).

În aceste cazuri, persoanele vătămate ar fi fost informate că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare, ca urmare a accesării unor site-uri, în care sunt prezentate acţiuni cu un caracter sexual explicit, cu minori.

Persoanele bănuite ar fi solicitat plata unor sume de bani, cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt, pentru a evita demararea unei proceduri judiciare şi emiterea unui mandat de arestare preventivă, pe numele destinatarului emailului.

Cu privire la acest tip de fraudă, cunoscută sub denumirea de „government impersonation scams”, instituţiile de aplicare a legii la nivel internaţional au transmis mai multe mesaje publice de informare a populaţiei.

”În situaţia în care primiţi astfel de email-uri, nesolicitate, vă recomandăm să nu răspundeţi, să nu accesaţi eventualele linkuri sau ataşamente şi să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie sau online, pe portalul de petiţii al Poliţiei Române – https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online – se arată într-un comunicat al Poliției Române.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.