Atenţie şoferi! Zăpadă frământată în Pasul Prislop

Atenţie şoferi! Zăpadă frământată în Pasul Prislop

Vremea a fost apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul a fost mai mult noros. Izolat a nins slab. Cantitatea maximă de precipitaţii 0,1 l/mp, la Ocna Şugatag. Vântul a suflat slab, la moderat. Izolat, la munte, a fost semnalată ceaţa. Stratul de zăpadă măsura la munte până la 21 cm, la Iezer. La celelalte staţii meteorologice din judeţ zăpada măsura până la 1 cm. Temperaturile maxime au fost cuprinse între -2 şi 0 grade Celsius.
                       A nins aseară la Borşa şi în Pasul Prislop. Conducătorii de autovehicule întâlnesc zăpadă frământată care măsoară până la 1 cm, în Pasul Prislop ( între km 162 şi km 176). Carosabilul DN 18, în Pasul Prislop este umed între km 140 şi km 162, respectiv km 176 şi pâmă la limita de judeţ. Carosabilul DN1C şi E58 este parţial umed, iar cel al DN 18, în Pasul Gutâi, la Sighetu Marmaţiei, Petrova şi Vişeu este umed. De asemenea, DN19, DN17C şi DN18B au carosabilul umed. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea sectoarelor de drumuri naţionale au intervenit cu 10 autoutilaje şi au împrăştiat 80 tone de material antiderapant pentru a preveni formarea poleiului (28 tone pe DN18, în Pasul Gutâi; şase tone pe DN18, la Sighetu Marmaţiei, 12 tone pe DN19, zona de pădure şi Dealul Huta Certeze; 12 tone pe DN18, la Petrova; şase tone pe DN17C, la Dealul Ştefăniţei şi 16 tone pe DN18, la Borşa şi în Pasul Prislop. De asemenea, în Pasul Prislop s-a acţionat cu un utilaj cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil.
                      Temperatura scăzută (-3 grade Celsius), curenţii de aer rece şi umiditateadin zona râului au contribuit la formarea unor porţiuni de polei şi gheaţă pe carabilul DJ184, în zona montană a oraşului Cavnic şi până la Pasul Roata, respectiv pe DJ109F, tronsonul de la pârtia de schi "Icoana" şi până în vârful dealului. Angajaţii societăţii au acţionat cu două utilaje şi au răspândit opt tone de material antiderapant. Carosabilul DJ184 şi DJ109F este curat, dar umed. Drumul judeţean 185, pe sectorul Budeşti-Bârsana este parţial umed.  
                      A nins aseară şi pe mai multe sectoare de drumuri judeţene. Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au acţionat cu 14 de utilaje, cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil. Au fost utilizate 89 tone de material antiderapant pentru combaterea poleiului format pe sectoarele din zone de deal şi de munte. La această oră, carosabilul acestor sectoare este curat şi umed. Circulaţia rutieră se desfăşoară pe drumurile publice din judeţ în condiţii de iarnă.
                     Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.   
                   METEO 
                   Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii:  – 9 grade Celsius la Iezer; -3 grade Celsius la Târgu Lăpuş, Borşa, Cavnic şi Pasul Gutâi; -2 grade Celsius la Ocna Şugatag, Fereşti şi Copalnic ; -1 grad Celsius la Vişeu de Sus, Petrova, Leordina şi Dragomireşti; 0 grade Celsius în  Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Săpânţa şi Ardusat.
                   Vremea rămâne şi astăzi, conform meteorologilor, apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros. În cursul zilei, izolat va ninge slab.  Vântul va sufla slab, la moderat.   Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0  şi 3 grade Celsius, iar cele minime între -7 şi -4 grade Celsius. Izolat se va semnala ceaţă. Termometrele indică acum: -10 grade Celsius la Iezer;  -3 grade Celsius la Ocna Şugatag, în Pasul Gutâi şi la Cavnic; -2 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Fereşti, Petrova, Vişeu de Sus şi Borşa; 0 grade Celsius în Baia Mare, Târgu Lăpuş, Dragomireşti, Copalnic şi Ardusat.
                    Cursa aeriană de pasageri spre Bucureşti a decolat, în această dimineaţă, fără întârziere de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare.
                 HIDRO
                Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost în uşoară scădere. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Este formată gheaţă pe malul râurilor Vaser, Ruscova, Botiza şi Mara. Pe râul Suciu curge zăpadă îngheţată.  Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 92%.  Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile. Stratul de zăpadă existent are grosimea: 19 cm la Cavnic; 6 cm la Firiza; 3 cm în Poiana Borşa şi la Luhei; 2 cm la Suciu de Jos,  Mara, Ulmeni şi Leordina; 1 cm în la Bistra, Ruscova, Strâmtura, Vadu Izei, Săcel, Şieu, Răzoare şi Lăpuşel.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.