Atenţie şoferi! Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasul Prislop

Atenţie şoferi! Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasul Prislop

În Pasul Prislop este semnalată ceaţă (între km140 şi km 180). Vizibilitatea este redusă în trafic sub 100 de metri.Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe, în zona cu ceaţă la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune.
                       Vremea a fost apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul a fost mai mult noros. Izolat, pe parcursul zilei, a fulguit la Firiza şi în Baia Mare. Cantitatea maximă de precipitaţii 0,1 l/mp, la în zona lacului de acumulare Strâmtori-Firiza. Vântul a suflat slab, la moderat. Stratul de zăpadă măsura la munte până la 21 cm, la Iezer.  Temperaturile maxime au fost cuprinse între 0 şi 2 grade Celsius. De aseară a început să ningă slab în mai multe zone din judeţ.
                       Conducătorii autovehiculelor aflate în trafic întâlnesc carosabil umed pe toate sectoarele de drumuri naţionale din judeţ. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea acestor drumuri au intervenit cu 11 utilaje şi au împrăştiat 97 tone de material antiderapant pentru a preveni formarea poleiului, dar şi pentru combaterea acestuia (28 tone pe DN18, în Pasul Gutâi; şase tone pe DN18, la Sighetu Marmaţiei, 12 tone pe DN19, zona de pădure şi pe Dealul Huta Certeze; 23 tone pe DN18, la Petrova; şase tone pe DN17C, la Dealul Ştefăniţei; 14 tone pe DN18, la Borşa şi în Pasul Prislop şi opt tone pe DN18B). 
                      A nins aseară şi pe drumurile judeţene din zona localităţilor Cavnic, Budeşti, Ocna Şugatag şi Văleni. Pe carosabilul DJ184, de la intrarea în oraşul Cavnic şi până în Pasul Roata, stratul de zăpadă depus măsura până la 1 cm. Pe DJ 109F, de la pârtiile de schi şi până la coborârea dealului stratul de zăpadă depus pe carosabil măsura până la 1 cm. Pe DJ185, traseul Dealul Vălenilor şi până la podul de la intrarea în localitatea Bârsana, zăpada depusă pe carosabil măsura până la 1 cm. Pe acest tronson al drumului judeţean a căzut chiciură, fapt care a contribuit la formarea unui carosabil alunecos. Angajaţii societăţii au acţionat cu utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe  carosabil şi au răspândit 18 tone de material antiderapant. Carosabilul DJ184, DJ109F şi DJ185 este acum curat, dar umed.
                      A nins aseară şi pe mai multe sectoare de drumuri judeţene. Temperaturoile scăzute  (-2 grade Celsius) coroborate cu umiditatea şi curenţii de aer rece au contribuit la formarea poleiului, pe DJ184B, Copalnic-Preluca şi DJ185. Pe aceste sectoare s-a intervenit cu trei utilaje şi au fost utilizate 13 tone material antiderapant. Pe sectoarele de drumuri judeţene din zona localităţilor Fereşti, Săcel, Budeşti, Valea Vişeului şi Poienile de Sub Munte stratul de zăpadă frământată depus pe carosabil măsoară între 2-5 cm. Se acţionează şi la această oră cu utilaje, cu lamă pentru curăţarea zăpezii. Angajaţii societăţii de drumuri şi poduri au răspândit, pe aceste sectoare de drumuri judeţene 68 tone de material antiderapant, cu ajutorul a 11 autoutilaje. Pe aceste sectoare de drumuri judeţene circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă. Celelalte trosnoane de drumuri judeţene au carosabilul curat şi umed.
                     Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.   
                   METEO
                   Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii:  -9 grade Celsius la Iezer; -4 grade Celsius la Borşa; -3 grade Celsius la Cavnic; -2 grade Celsius în Pasul Gutâi, la Ocna Şugatag, Văleni şi Petrova ; -1 grad Celsius în Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, la Vişeu de Sus, Leordina,  Dragomireşti, Copalnic, Săpânţa şi Ardusat.
                   Vremea se menţine astăzi apropiată de normalul termic al perioadei, conform meteorologilor. Cerul va fi temporar noros. Pe arii restrânse va ninge slab.  Vântul va sufla slab, la moderat, cu intensificări în zona montană înaltă.  Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0  şi 3 grade Celsius, iar cele minime între -4 grade Celsius şi -1 grad Celsius. Pe arii restrânse, în zonele joase se va semnala ceaţa. Termometrele indică acum: -8 grade Celsius la Iezer;  -3 grade Celsius  la Borşa şi Cavnic; -2 grade Celsius în Pasul Gutâi, la Ocna Şugatag şi Văleni; -1 grad Celsius în Sighetu Marmaţiei, Petrova, Leordina, Dragomireşti, Vişeu de Sus şi Târgu Lăpuş; 0 grade Celsius în Baia Mare, la Copalnic şi Ardusat.
                   

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.