Video|Atenție la escroci! Un bărbat a fost înșelat prin telefon de un fals nepot

Un bărbat s-a prezentat joi la Poliția municipiului Baia Mare pentru a sesiza faptul că a fost victima unei înşelăciuni. Acesta a declarat că în două dimineţi consecutive, în 11 şi 12 februarie, a fost contactat pe telefonul fix de la domiciliu de către o persoană care s-a prezentat ca fiind nepotul lui din Londra și i-a cerut să-i facă niște servicii.

Motivând că vine în ţară cu câţiva colegi greci, falsul nepot l-a făcut pe băimărean să cumpere 59 de cartele reîncărcabile şi să-i comunice codurile de încărcare. După ce a cheltuit aproximativ 4000 de lei, bărbatul şi-a dat seama că e posibil să fi fost victima unei înşelăciuni. Poliţiştii fac cercetări pentru identificarea autorilor înșelăciunii.

Pentru prevenirea unor astfel de situații, oamenii legii vă sfătuiesc să nu dați curs unor astfel de solicitări, întrucât există riscul major să fiți înșelați. Solicitaţi persoanei care v-a sunat cât mai multe detalii pentru a vă asigura de identitatea celui cu care vorbiţi. De ştiut pentru tineri: părinţii sau bunicii trebuie informaţi şi sprijiniţi pentru a nu deveni victimele acestor infractori.

Este important să dezbateţi aceste aspecte în familie, făcându-le seniorilor următoarele recomandări:

  • În cazul în care sunt sunaţi de un necunoscut care le pretinde bani pentru a ajuta o rudă aflată în străinătate, să nu divulge niciun fel de date personale, ci din contră, să punăîntrebări şi să    solicite mai multe informaţii;
  • Să apeleze telefonic, imediat, ruda respectivă sau persoane apropiate acesteia, indiferent de conjunctură (moment al zilei, locaţie), pentru a verifica informaţiile primite;
  • Să sune de urgenţă la numărul 112, pentru a solicita sprijinul poliţiei. În nici un caz să nu facă singuri demersuri care presupun contactul cu persoana apelantă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.