Astronomii descoperă caracteristicile primelor stele din Univers

Astronomii descoperă caracteristicile primelor stele din Univers

După zeci de ani în care au scormonit Universul cu ajutorul telescoapelor din ce în ce mai performante, astronomii au identificat în sfârşit două aglomerări imense de gaz în stare pură, fără a fi contaminate de metale şi alte elemente grele expulzate în spaţiu din furnalul stelelor, conform Associated Press.
Descoperirea, publicată în ediţia de joi a revistei Science, este prima de acest fel din istoria astronomiei. Până în prezent niciun telescop nu a surprins nişte nori de gaz primitivi şi necontaminaţi, care oferă suport teoriei privind felul în care s-au format elemenetele chimice în Universul primordial pentru că din astfel de aglomerări de gaz pur s-au născut primele stele.
Această descoperire indică de asemenea faptul că elementele grele, precum metalele, carbonul, siliconul şi chiar oxigenul nu s-au răspândit încă în întregul Univers. "Avem de-a face cu veriga lipsă din procesul de formare al elementelor chimice", a comentat co-autorul studiului, J. Xavier Prochaska, astronom la University of California din Santa Cruz. "Aceasta este prima dată când descoperim astfel de gaz. Este ceva ce ne aşteptam să descoperim, dar a fost foarte greu de identificat", a mai adăugat el într-un interviu telefonic.
Cele două aglomerări de gaz pur s-au format la aproximativ 2 miliarde de ani după Big Bang.
În căutarea lor cercetătorii au identificat aproximativ 50 de nori de gaz cosmic, însă doar 2 dintre aceştia nu aveau în componenţă metale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.