Anul Nou nu este marcat în toate ţările pe 1 ianuarie

Anul Nou nu este marcat în toate ţările pe 1 ianuarie
La chinezi, Anul Nou se numeşte ‘Sărbătoarea Primăverii’ şi este o zi de mulţumire şi recunoştinţă pentru lucrurile bune primite în anul care s-a încheiat. Potrivit calendarului chinez, Anul Nou vine în prima zi cu lună plină după intrarea Soarelui în constelaţia Vărsătorului. Potrivit calendarului gregorian, acest lucru se întâmplă nu înainte de 21 ianuarie şi nu mai târziu de 19 februarie. 
‘Sărbătoarea Primăverii’ are la chinezi o istorie de circa 4000 de ani. În trecut, oamenii considerau un an drept perioada rotaţiei complete a planetei Saturn. După calendarul tradiţional chinezesc, însă, un an este considerat drept perioada în care luna face 12 rotaţii în jurul Pământului, fiecare rotaţie durând o lună.
Cu câteva zile înainte de petrecere se face curăţenie în casă, presupunându-se că astfel sunt ‘măturate’ urmele de ghinion. Ferestrele şi uşile sunt vopsite şi apoi decorate cu ornamente de hârtie, dar şi cu versuri pe teme precum fericirea, bunăstarea şi viaţa lungă. Potrivit datinilor populare chinezeşti, sărbătoarea durează până în ziua de 15 a primei luni, care marchează ‘Sărbătoarea Lampioanelor’. La această procesiune stradală participă numeroşi oameni care cântă, dansează şi duc lampioane urmând un imens dragon. Acest convoi se presupune că luminează drumul Anului Nou. Atmosfera sărbătorească culminează în ultima seară a anului, care este Revelionul şi în prima zi a primei luni care este Anul Nou. 

China este un stat multinaţional în care conlocuiesc 56 de comunităţi etnice. Fiecare naţionalitate are tradiţii diferite în legătură cu Anul Nou, dar pentru toate naţionalităţile masa din seara de Revelion, numită ‘Masa Reîntregirii’, reprezintă un moment important pentru fiecare familie. Indiferent unde se află, toţi membrii familiei încearcă să se întoarcă la casa părintească pentru a servi împreună ultima masă a anului. Există consemnări istorice potrivit cărora chiar şi cei pedepsiţi cu închisoare erau eliberaţi 
Anul Nou în Japonia 

Anul Nou numit şi Shogatsu este cea mai importantă sărbătoare din calendarul japonez. Zilele de sărbătoare sunt considerate între 1- 3 ianuarie şi în această perioadă majoritatea companiilor, magazinelor, şcolilor şi oficiilor guvernamentale sunt închise. 

Pregătirile de Anul Nou încep de la jumătatea lunii decembrie sau încă din luna noiembrie când se achiziţionează sau se confecţionează cărţile poştale numite nengaiyo. Cele destinate partenerilor de afaceri sunt procurate din comerţ, în schimb pentru familie de obicei sunt confecţionate manual. 
Diwali, Festivalul Luminilor (Anul Nou Indian) 

Festivalul de Anul Nou în India se numeşte Diwali şi este un festival al luminilor. Acesta se sărbătoreşte diferit în diferitele părţi ale Indiei. Pentru hinduşii din nord, Diwali este sfârşitul anului vechi şi începutul celui nou. Timp de 3 zile la sfârşitul lui octombrie sau începutul lui noiembrie, toate satele şi oraşele strălucesc în mii de lumini. Casele lor sunt împodobite cu mici lămpi cu petrol numite diwa. Aceste mici lumini se găsesc în temple, case, de-a lungul pervazelor ferestrelor şi aleilor din grădini. În oraşe se folosesc lumini electrice pentru a lumina clădirile. Acestea se folosesc pentru a alunga răul şi a-l înlocui cu binele. Oamenii încearcă să finalizeze toate treburile neterminate, pentru că Diwali marchează sfârşitul anului. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.