Ziua mondială a sănătății se marchează, în fiecare an la 7 aprilie, începând din 1950. În 1948, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătății, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătății. OMS este o instituție specializată a Națiunilor Unite, fiind creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva.
Tema principală din 2016 a Zilei mondiale a sănătății este diabetul, o boală care afectează în mod direct milioane de oameni, la nivel global, mai ales în țările cu venituri mici și medii.
În fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății anunță, cu mult timp înainte, o temă care acoperă un domeniu prioritar al sănătății publice și este de interes global. Pentru 2016, tema a fost anunțată cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat, la 14 noiembrie 2015.
Diabetul este o boală cronică, care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii și nervii.
Există două forme principale ale diabetului zaharat: de tip 1 și de tip 2. Diabetul tip 1 este caracterizat de lipsa totală a insulinei din organism, iar persoanele diagnosticate au nevoie de injecții cu insulină pentru a supraviețui.
Diabetul tip 2 este caracterizat prin prezența unei cantități mai mici de insulină decât este normal sau a unei cantități mai mari de insulină peste limita normală, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2, reprezintă aproximativ 90% din cazurile de diabet, acestea fiind de obicei supraponderali și sedentari, două condiții care cresc nevoile de insulină ale unei persoane. O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și evitarea consumului de tutun pot preveni sau întârzia instalarea diabetului de tip 2.
În 2008, la nivel global, estimarea era de 347 de milioane de oameni cu diabet zaharat, fiind mai mare în țările cu venituri mici și medii. În 2012, boala a fost cauza directă pentru aproximativ 1,5 milioane de decese, dintre care peste 80% s-au înregistrat în țările cu venituri mici și medii, potrivit site-ului who.int. OMS preconizează că diabetul va fi șaptea cauză de deces până în 2030.
Diabetul constituie de mult timp un domeniu de preocupare pentru Organizația Mondială a Sănătății, iar relațiile între această organizație și Federația Internațională a Diabetului (FID) datează din 1957. Această zi este folosită și ca un punct de lansare pentru programele sau proiectele pe termen lung ale OMS.
OMS colaborează cu statele membre și societățile civile partenere pentru atingerea obiectivelor sale, între acestea numărându-se: ridicarea gradului de conștientizare cu privire la creșterea cazurilor de diabetul zaharat, a consecințelor bolii mai ales în țările cu venituri mici și cu venituri medii; declanșarea unui set de acțiuni specifice, eficiente și accesibile pentru a preveni îmbolnăvirea cu diabet, dar și pentru a face posibile diagnosticarea, tratarea și îngrijirea persoanele cu diabet zaharat.
Cu prilejul Zilei mondiale a a sănătății, în 2016, OMS lansează primul raport global privind diabetul (WHO global report on diabetes), care va descrie consecințele diabetului zaharat, măsurile necesare pentru o supraveghere mai bună, prevenire și gestionare mai eficientă a boli. Va evidenția creșterea numărului de persoane care trăiesc cu diabet zaharat în ultimul sfert de secol și actualizări privind tendințele în prevalență a diabetului zaharat.
În România, campania de celebrare a Zilei mondiale a sănătății este coordonată de Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Sănătate Publică, iar la nivel județean, de către direcțiile de sănătate publică. Prevalența diabetului zaharat la populația adultă este de 11,6%, dar pericolul mare îl reprezintă prediabetul, care are o prevalență de peste 16%, a informat dr. Maria Moța, membru în Consiliul director al Asociației Europene de Diabet (EASD).
În 2016, una dintre cele mai importante manifestări din domeniul diabetologiei românești, din ultimii ani, se desfășoară în perioada 5-9 aprilie 2016, la București. Pe durata a cinci zile, profesioniștii din diabet, autoritățile competente, precum și reprezentanții asociațiilor de pacienți din România vor lua parte la o serie de patru manifestări, fiecare având un specific diferit. Evenimentele se derulează în contextul Zilei mondiale a sănătății din acest an, care are ca temă generală diabetul zaharat.
După mai multe dezbateri publice cu teme, precum "Problematica diabetului zaharat în sistemul de sănătate românesc" sau "Prevenție — Educație — Control" — 7 aprilie va fi o zi în care se va face auzită "Vocea persoanei cu diabet: Pacientul cu diabet, în sistemul de sănătate din România". Evenimentul va fi organizat sub forma unui Forum la nivel național al asociațiilor persoanelor cu diabet din România, în cadrul căruia va fi prezentat și proiectul "Carta Albă a Diabetului" (partener: Federația Asociațiilor Diabeticilor din România).
Lasa un raspuns