Alzheimer: Studiile indică existenţa unei legături cu traumatismele cerebrale

Alzheimer: Studiile indică existenţa unei legături cu traumatismele cerebrale
Leziunile cerebrale traumatice cresc riscul de tulburări cognitive şi declanşare a demenţei, potrivit concluziilor a două studii americane, prezentate luni la Paris, cu ocazia Conferinţei Internaţionale a Asociaţiei Alzheimer (AAIC).
Legătura dintre un traumatism cranian şi riscul de demenţă rămâne învăluită în mister, anumite studii sugerând că riscul este ridicat, altele spunând că nu au descoperit nicio legătură între cei doi factori.

 

Yaffe a arătat că riscul de apariţie a demenţei pe durata studiului (7 ani) era de peste două ori mai mari la veteranii prezentând o leziune cerebrală (15,3% comparativ cu 6,85 la soldaţii care nu prezentau leziuni cerebrale).

"TCE este considerată, totodată, ca fiind rana tipică a conflictelor din Irak şi din Afganistan, unde afectează 22% dintre victime şi 59% dintre rănile asociate exploziilor", a explicat coordonatoarea studiului.
Fotbalul american şi tulburările cognitive – Un alt studiu a fost coordonat de profesorul Christopher Randolph de la Loyola University Medical Center din Chicago, realizat pe foştii jucători de fotbal american.

Astfel, 5413 membri retraşi din National Football Leagie Players’ Association au răspuns în 2008 unui sondaj care viza în special problemele de memorie (inclusiv un chestionar de depistare a maladiei Alzheimer, denumit AD8).
Puţin peste 35% dintre respondenţi, având o vârstă medie de 61 de ani, prezentau un scor AD8 ce lăsa să se întrevadă riscul de a suferi de demenţă. Cu titlu de comparaţie, potrivit raportului din 2011 al Asociaţiei Alzheimer, 13% dintre americanii în vârstă de cel puţin 65 de ani sunt afectaţi de maladia Alzheimer.

Aceste rezultate, considerate de savanţi ca fiind preliminare, întăresc ipoteza potrivit căreia traumatismele craniene repetate, timp de mai mulţi ani, în timpul practicării fotbalului american, pot antrena o apariţie timpurie a maladiilor neurodegenerative asociate vârstei, cum este cazul maladiei Alzheimer.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.