Conducerea ALDE Maramureș a făcut recent câteva declarații despre Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern pe 21 decembrie, privind noile măsuri fiscal-bugetare care au intrat în vigoare la 1 ianuarie.
Președintele ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, a punctat câteva măsuri și recomandări pe care ALDE le susține privitor la această ordonanță.
”În ceea ce privește reglementările care vizează băncile: în primul rând, așa cum știm, rolul băncilor este acela de intermediere bancară. Ce înseamnă acest lucru, de fapt? Băncile, conform banilor pe care orice cetățean / persoană juridică merge și îi depune la bancă, ar fi trebuit să fie plasați pentru finanțarea economiei, pentru a finanța firmele și persoanele private. La noi în România s-a întâmplat un fenomen care nu punea în evidență acest rol al băncilor, de creditare bancară, și anume faptul că băncile preferau să plaseze aceste depozite în titluri de stat, titluri care totodată sunt remunerate tot de la buget, din banii contribuabililor. Gradul de intermediere, în acest caz, este mult mai mare afară decât în România, este chiar de 4 ori mai mare la băncile din Uniunea Europeană și investirea lor în aceste titluri de stat a făcut ca profitul băncilor să fie scos în afara teritoriului țării. Nu urmărim prin această ordonanță și prin această reglementare să luăm banii de la bănci, ci dorim ca aceste bănci să aibă un comportament normal și față de populația României, nu numai față de populația celorlalte state europene unde aceste bănci își au sediile”, a declarat președintele ALDE Maramureș, Cornelia Negruț.
Ordonanța are o serie de prevederi care vizează și companiile de energie.
”Aceste companii spun că ele nu sunt cu profit. Întrebarea noastră este: dacă nu au profit, de ce preferă să rămână în România? Vedeți că toate acestea aparțin societăților străine, participarea statului român este undeva de 20-25%. Am constatat, și în urma raporturilor care s-au făcut și care au fost solicitate de Guvernul României, că aceste companii practică un transfer al profitului prin transferul de preț, respectiv prin companiile mamă care la fel ca și în cazul băncilor, scot acest profit prin această politică a transferului de preț în afara granițelor României și declară un profit minim. De aici vine și întrebarea noastră: dacă tot aveți acest profit, cum de reușiți să rămâneți totuși în România?”, a mai susținut președintele ALDE Maramureș.
Ordonanța mai prevede și o plafonare a prețului la gaze, aceasta făcându-se tocmai în ideea să nu apară o majorare a prețului la gaz, atât la consumatorul final, cât și la gospodăriile populației. Pilonul II de pensii va deveni o opțiune a omului, dacă dorește să își continuie contribuția la pilonul II sau va dori retragerea acestor bani și plasarea lor în alte direcții.
Lasa un raspuns