VIDEO | Alături de alte monumente și obiective turistice în noile pașapoarte apare și Mănăstirea Bârsana

Sâmbătă, 12 ianuarie, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, directorul general al Direcției Generale de Pașapoarte, Mirel Toancă, a susținut o declarație de presă despre noile tipuri de pașapoarte simple electronice și pașapoarte simple temporare.

Greu de falsificat

”La nivelul MAI a existat o preocupare constantă pentru punerea în circulație a unor documente de călătorie sigure care să prevină încercările de falsificare și, din acest motiv, periodic elementele de siguranță sunt schimbate în pas cu evoluțiile tehnologice din domeniu. Astfel, în această săptămână a fost pusă în circulație noua generație de pașapoarte simple electronice și simple temporare. Noile pașapoarte au elemente de siguranță care le vor face aproape imposibil de falsificat și un design modern cu detalii inspirate din istoria și geografia țării noastre, a declarat Toancă. Fiecare pagină a noilor pașapoarte conține un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din România, precum: Delta Dunării, Lacul Roșu, Sfinxul, Arcul de Triumf, Cetatea Sucevei, Mănăstirea Bârsana etc.

Elemente de siguranță

Elementele de securitate implementate au la bază noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, precum şi unele realizate prin nanotehnologie. O parte a elementelor menţionate pot fi vizibile cu ochiul liber, în diferite spectre de lumină, inclusiv în infraroşu, dar sunt și elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale. De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran și fir metalic, fir de coasere în trei culori (roşu, galben şi albastru), una dintre culori fiind fluorescentă.  În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, în lumină UV, reacţionează în trei culori (roşu, galben – verzui şi albastru), a adăugat șeful Direcției Generale de Pașapoarte. El a mai spus că datorită acestor noi elemente – de siguranță și de design – documentele de călătorie românești vor fi printre cele mai sigure pașapoarte de la nivel internațional, fiind extrem de greu de contrafăcut.

Nu urcă prețul

Noile modificări nu vor influența costul pașaportului plătit de cetățean. Totodată, precizez că, documentele de călătorie din generațiile anterioare sunt și rămân valabile până la data menționată în acestea, a mai arătat Toancă. Modificarea condițiilor de eliberare a pașaportului simplu temporar a încurajat cetățenii să opteze pentru pașaportul simplu electronic, fiind constatată reducerea cu aproape 42% a cererilor de documente de călătorie temporare în ultimele șase luni și creșterea cu aproape 37,05 % a solicitărilor pentru pașapoarte electronice, față de perioada similară a anului 2017.

Facilități online

”Depunem eforturi ca pașapoartele simple electronice să poată fi eliberate, într-un interval mai scurt decât cel comunicat la depunerea cererii, respectiv 10 zile lucrătoare. În acest sens, am dezvoltat o aplicație on-line, denumită ,,status pașaport” pentru ca cetățenii să poată urmări procesul de soluționare a cererii de eliberare a pașaportului simplu electronic și să poată veni să-l ridice de la ghișeu mai repede decât data comunicată la depunerea cererii în situația în care, în urma consultării aplicației, rezultă că pașaportul simplu electronic se află în ghișeu. Link-ul către aplicație este disponibil pe platforma www.epasapoarte.ro <http://www.epasapoarte.ro> , pe site-ul oficial al instituției, www.pasapoarte.mai.gov.ro <http://www.pasapoarte.mai.gov.ro>  și pe site-urile Instituțiilor Prefectului, în pagina dedicată serviciilor de paşapoarte. Tot pentru a veni în sprijinul cetățenilor a fost dezvoltată platforma de programare online www.epasapoarte.ro <http://www.epasapoarte.ro>  care este disponibilă pentru toate serviciile de pașapoarte din țară. Încurajăm cetățenii să se programeze online, astfel timpul de așteptare la ghișeu fiind zero”, a adăugat Toancă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.