Ajutorul de deces va fi majorat începând de joi

Ajutorul de deces va fi majorat începând de joi, potrivit legii ce stabilește bugetul asigurărilor sociale pentru acest an, document ce a fost publicat luni în Monitorul Oficial.

Potrivit Legii nr. 6/2020, document oficializat luni și care se va aplica de joi, ajutoarele de deces vor fi oferite astfel: 5.429 lei, pentru asigurat sau pensionar  – cu 266 de lei mai mult decât în anul 2019, când se acordau 5.163 de lei,  2.715 lei, pentru un membru de familie al asiguratului sau al pensionarului – cu 133 de lei mai mult decât în 2019, când se acordau 2.582 de lei

Ajutorul de deces se acordă în cazul morții unui asigurat sau pensionar ori a unui membru de familie al acestora. Conform Casei Naționale de Pensii Publice, ajutorul de deces poate fi solicitat în maximum trei ani de la data decesului. De asemenea, ajutorul de deces trebuie achitat într-un termen de maximum trei zile lucrătoare de la solicitare. În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achită soţului supravieţuitor, copilului, părintelui, tutorelui, curatorului sau oricărei persoane care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile cauzate de deces. În cazul decesului unui membru de familie, ajutorul de deces se achită asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.