ACTUALITATEA MARAMEDIA: Ziua Maghiarilor de Pretutindeni / Vorbe multe despre investiţia de la aeroport, lucrări puţine / Artist plastic din Ucraina expune în Baia Mare

ACTUALITATEA MARAMEDIA: Ziua Maghiarilor de Pretutindeni / Vorbe multe despre investiţia de la aeroport, lucrări puţine / Artist plastic din Ucraina expune în Baia Mare

Maghiarii din Maramureş îmbracă marţi haine de sărbătoare pentru că va fi o zi specială pentru această comunitate. Dacă este 15 martie, este Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar această sărbătoare nu va trece neobservată nici în Baia Mare şi nici în Sighetu Marmaţiei.  Mâine, între orele 12:00-15:00, UDMR Baia Mare organizează un marş comemorativ cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Marşul se va desfăşura pe traseul: Cimitirul Reformat – statuia Lendvay (Parc) – Casa Teleki (Minerilor) – Centrul Millennium – placa Petofi Şandor – Piaţa Cetăţii – Cimitirul Horea romano-catolic. Jandarmii băimăreni vor asigura condiţiile de securitate pentru participanţii la aceste manifestări. Tot mâine, între orele 10:00-14:00, și UDMR Sighetu Marmaţiei organizează o manifestare comemorativă cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Începând cu ora 10:00 va avea loc slujba ecumenică la Biserica Reformată din localitate, urmată de depuneri de coroane la cele două monumente ale eroilor Revoluţiei din 1848, aflate în curtea Bisericii Reformate precum şi în cimitirele reformat şi catolic. În Câmpulung la Tisa, slujba religioasă va începe la ora 16:00 la Biserica Reformată din localitate şi la ora 17:00 se vor depune coroane la cele două monumente ale eroilor Mandics Pal şi Bogdany Mozes. În municipiul Baia Mare, evenimentele dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni se vor încheia la Teatrul Municipal, printr-un spectacol cultural-artistic organizat cu prilejul acestei sărbători. 

Proiectul care prevede extinderea suprafeţei aeroportuare la Aeroportul Baia Mare poate să devină unul cu bătaie lungă. Asta pentru că s-a anunţat recent un posibil nou termen până la care să fie finalizate lucrările şi anume 31 decembrie 2019. Consilierii judeţeni au fost informaţi recent despre proiectul de la aeroport de către preşedintele Zamfir Ciceu, care a ţinut să clarifice situaţia finanţării lui. În 2 martie, la şedinţa Comitetului de monitorizare a programului operaţional regional s-a discutat despre finanţarea categoriei de proiecte care au o valoare sub 50 de milioane de euro, sumă care nu le situează în rândul proiectelor majore. Neîncadrându-se în această categorie, ele nu vor intra în categoria celor care se fazează, dar aceasta nu înseamnă că nu vor primi finanţare. În acest sens, apar noi semne de întrebare în privinţa investiţiei de la aeroport. 
„Să nu intrăm în panică în ceea ce priveşte fazarea. Proiectele cu valoare sub 50 milioane de euro vor putea fi finanţate în condiţiile stabilite la nivel ministerial. Să nu cădem în capcana, cum spun unii, că nu se poate faza. Da, nu se încadrează în fazare dar să nu confundăm aceasta cu imposibilitatea finanţării. Sunt două chestiuni distincte. Se fazează proiectele mari, adică cele care au peste 50 de milioane şi există posibilitatea găsirii unor soluţii de finanţare pentru proiectele minore”, a informat preşedintele CJ Maramureş, Zamfir Ciceu.  
Întrucât modernizarea Aeroportului Internaţional Baia Mare nu s-a finalizat la termenul iniţial, de 31 decembrie 2015, iar în relaţia României cu UE acest proiect a fost declarat nefuncţional, termenul de finalizare pentru acesta va fi de 31  decembrie 2019. 
Pentru că la data de 31.12.2015 acest proiect nu este funcţional, în relaţia României cu Comisia Europeană, acest proiect şi toate cele care vizează modernizările aeroportuare urmează a fi declarate nefuncţionale. Adică nu sunt funcţionale, aşa cum s-au angajat beneficiarii până la 31.12.2015. Asta înseamnă că termenul de finalizare a lor poate să fie prorogat până la 31.12.2019. Şi se pot finaliza în acest termen. Este o decizie pe care Guvernul României trebuie să şi-o asume şi aceasta va fi propunerea, cel puţin în urmă cu o săptămână, aceasta a fost discuţia”, a mai explicat preşedintele CJ Maramureş, Zamfir Ciceu.
Soluţia pentru finanţarea şi finalizarea proiectului presupune două etape: modificarea legislaţiei privind serviciile de interes economic general şi  finanţarea de către Ministerul Transporturilor, prin transfer către autorităţile publice. 
„O decizie care se va lua în ceea ce priveşte finanţarea în continuare a acestor lucrări în cazul Aeroportului Internaţional Baia Mare este guvernamentală. Pe noi, ca autoritate publică, nu ne afectează dacă banii vin de la bugetul de stat sau de la Uniunea Europeană, important este să primim aceşti bani. Cea mai „rea” soluţie ar fi să finanţăm în continuare din bugetul local continuarea acestei investiţii. Este iar o soluţie la care va trebui sau nu să ne gândim dacă va fi cazul”, a adăugat Zamfir Ciceu. 
Pista Aeroportului Internaţional Baia Mare are, în prezent, 1.790 de metri şi va fi prelungită cu 360 de metri, înspre Bozânta Mare. Totodată, va fi lăţită de la 30 la 45 de metri, iar duritatea pistei va fi modificată de la 19 la 55 de tone pentru ca avioanele de mediu curier, cele cu are operează companiile low-cost şi cele care transportă marfă, să poată ateriza în condiţii de siguranţă pe Aeroportul Baia Mare şi pista să nu se deterioreze. 
 

Un artist plastic din Ivano-Frackivsk îşi prezintă, în această perioadă, o parte din lucrări în holul Palatului Administrativ din Baia Mare. Expoziţia are în centrul ei femeia luptătoare pentru pacea din Ucraina. Astăzi, în jurul orei 16:30, în holul Palatului Administrativ din Baia Mare a avut loc vernisajul expoziției personale de pictură a artistei plastice Naidenova Veselka, din Ivano-Frankivsk, intitulată “Femeia luptătoare pentru pacea Ucrainei”. În cursul acestei dimineți, artista, însoțită de Nicolai Mesaroș, consilierul guvernatorului regiunii Ivano-Frankivsk, a fost primită de oficialii Instituţiei Prefectului. 
Tema expoziţiei, subiectul, este femeia. Datorită faptului că la ora actuală, în Ucraina, se întâmplă asemenea evenimente, am făcut această expoziţie şi am încercat să pun femeia în mai multe ipostaze, nu numai în aceea care o are ea zi de zi, ci şi în ipostaza de voluntar, chiar câteodată să ia şi arma în mână. Am încercat să dau cele două părţi ale femeii, pe cât este ea de fină şi de feminină, pe atât poate să fie şi de puternică şi hotărâtă. Când am făcut aceste lucrări, nu era ceea ce se întâmplă în ziua de astăzi şi nimeni nu putea să presupună că o să se întâmple aşa ceva în Ucraina. Într-un cuvânt, am vrut să arăt expresivitatea feminină, cât este ea de diferită în acelaşi timp. Ca să vadă lumea că o femeie din Ucraina poate să fie la fel de puternică pe cât este de frumoasă. În legătură cu culoarea am vrut să fie ceva mai deosebit, nu am vrut să redau coloristica nudului aproape de studiu şi am vrut să îi dau o tentă mai aparte”, a declarat artistul plastic Naidenova Veselka. Expoziția este organizată de viceguvernatorul regiunii Ivano-Frankivsk, Igor Pasicineak. 

Emisiunea Actualitatea MaraMedia 14.03.2016 – invitaţi: Dorin Buda, director Aeroportul Baia Mare, Izabella Varadi, unul dintre organizatorii acţiunilor dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni în municipiul Baia Mare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.