ACTUALITATEA MARAMEDIA: Subiectele de la simularea BAC 2016 la Limba şi literatura română / Ce spune un fotograf despre Maramureşul autentic

ACTUALITATEA MARAMEDIA: Subiectele de la simularea BAC 2016 la Limba şi literatura română / Ce spune un fotograf despre Maramureşul autentic

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice organizează în perioada 7 – 10 martie, la nivel naţional, simularea examenului de bacalaureat, pentru cei peste 345.000 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a înregistraţi la nivel naţional. Astăzi, elevii maramureşeni au susţinut simularea la limba şi literatura română. Obiectivele simulării examenului de bacalaureat sunt familiarizarea elevilor din clasele terminale de liceu cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul învăţământului liceal, stabilirea nivelului real de pregătire atins, precum şi optimizarea pregătirii elevilor, arată Ministerul Educaţiei. 

Conform calendarului de desfăşurare a acestei simulări, pentru azi a fost prevăzută proba scrisă la limba şi literatura română. Mâine se va desfăşura proba la limba şi literatura maternă – pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale, iar miercuri, proba obligatorie a profilului, la matematică sau istorie. Joi, exclusiv pentru elevii clasei a XII-a, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi comunicate elevilor în data de 18 martie. Notele obţinute nu se trec în catalog. În situaţia excepţională în care se doreşte acest lucru, elevul trebuie să solicite profesorului consemnarea notelor în catalog. În urma analizei rezultatelor, inspectoratele şcolare vor lua măsuri de monitorizare şi control, dar şi de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.
Subiectele pentru simularea la nivel naţional a examenului de bacalaureat, diferenţiate în funcţie de filieră, profil şi specializare, sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în mod similar cu modelele publicate pe http://subiecte.edu.ro, încă din luna noiembrie a anului trecut. Subiectele sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen, parcurse până la această dată. Corectarea lucrărilor va fi făcută, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de doi profesori din unităţile de învăţământ liceal în care elevii susţin evaluarea (unul dintre profesori fiind cel care predă la clasă). 
Anul trecut, rata de prezenţă înregistrată la nivel naţional la simularea examenului de bacalaureat – clasa a XI-a – a fost de 86,41%. Dintre cei prezenţi, 28,51% au obţinut media generală peste 6 (cu note peste 5 la toate probele). La clasa a XII-a, prezenţa a fost de 147.454 de elevi (83,31%). Au obţinut media generală peste 6 (cu note peste 5 la toate probele) 38,77% elevi, mai informează Ministerul Educaţiei. 
 

Maramureşul este nu de puţine ori promovat în presă străină. Asta pentru că aici încă se mai păstrează elementele cu identitate tradiţională, iar oamenii încă mai poartă cu mândrie portul popular. Recent, satele din Maramureş au fost lăudate în presa britanică. Fotograful Alex Robciuc a colindat peste o sută de sate răzleţite în regiunea muntoasă pe care occidentalii o numesc "Alpii Transilvăneni", printre care Bârsana, Strâmtura şi Breb, din Maramureş, meleaguri unde localnicii refuză să se racordeze la tehnologia modernă. Pe toată întinderea ţinutului maramureşean, oamenii îşi trăiesc viaţa după tradiţiile ancestrale, relatează tabloidul britanic ”Daily Mail”. În ediţia on-line din 19 august 2013, a publicaţiei ”New York Daily News”, apare un amplu material despre Cimitirul Vesel din Săpânţa. La realizarea acestui material şi-a adus contribuția și Centrul Judeţean de Informare Turistică Maramureş, care a furnizat o mare parte din fotografii, dar şi varianta în limba engleză a epitafurilor. Maramureşul este remarcat şi în presa naţională. Spre exemplu, într-o descriere făcută de one.ro, se menţionează că “în inima Maramureşului, pe Valea Izei, te aşteaptă un ţinut de poveste, locuit de oameni ce sfidează timpul neostenind niciodată. Botiza a fost atestată documentar în 1373 sub denumirea de Batizha şi, pe lângă frumuseţea locurilor care te va încânta cu siguranţă, aici poţi vizita şi mănăstirea Botiza sau izvorul cu ape minerale Borcut. Odată ajuns aici, mai poţi vedea şi Bârsana, alt satuc de care maramureşenii sunt mândri şi care e la fel de pitoresc ca Botiza”, se mai arată în descrierea făcută de one.ro.
 
 
 

Află din emisiunea Actualitatea MaraMedia subiectele de la simularea BAC 2016 la Limba şi Literatura Română

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.