ACTUALITATEA MARAMEDIA: Ce spune conducerea Urbis despre nemulţumirile unor şoferi / Sesizările pentru contravenţii privind fumatul nu se fac la 112

ACTUALITATEA MARAMEDIA: Ce spune conducerea Urbis despre nemulţumirile unor şoferi / Sesizările pentru contravenţii privind fumatul nu se fac la 112

În data de 7 martie, la sediul societăţii s-a înregistrat o adresă din partea Sindicatului Lucrătorilor din Transporturi şi Servicii Maramureş. În 9 martie, o parte din şoferi au fost în grevă japoneză, iar în 10 martie au pichetat sediul unității. Ei sunt nemulțumiți de salarizare, dar și de stresul în care lucrează din cauza, spun ei, a directorului societăţii. După aproape o săptămână, astăzi, conducerea Urbis a făcut public punctul de vedere cu privire la situaţia tensionată de la Urbis. Joi dimineaţă va avea loc o nouă întâlnire a conducerii Urbis cu sindicaliştii pe subiectul adresei respective asta pentru că şoferii revoltaţi nu exclud greva generală. 

Începând cu data de 17 martie, va intra în vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Conform legii, prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. În cadrul acțiunilor prioritare pe care le desfășoară zilnic, conform propriilor competențe legale, pentru protejarea vieții, integrității corporale, protejarea bunurilor, combaterea criminalității, asigurarea ordinii publice și salvarea de vieți omenești, structurile Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, Poliției Române, Jandarmeriei Române și ale Poliției de Frontieră vor avea în vedere inclusiv aplicarea prevederilor Legii nr. 15/2016. Sesizările privind faptele prevăzute de Legea nr. 15/2016 se fac către Poliția Locală sau către structurile MAI, mai sus menționate. Recomandăm cetățenilor ca sesizările privind eventualele contravenții privind fumatul în spațiile nepermise de lege să nu se facă la numărul de urgență 112, această linie fiind destinată exclusiv urgențelor și situațiilor care pun în pericol viața, integritatea corporală sau bunurile oamenilor. Atenționăm asupra responsabilității persoanelor juridice cu privire la obligațiile pe care le au pentru punerea în aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la marcarea spaţiilor publice închise cu indicatoare prin care să se indice «Fumatul interzis» şi folosirea simbolului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală.Reamintim că fumatul reprezintă inclusiv o cauză a incendiilor, fapt pentru care recomandăm fumătorilor să nu arunce la întâmplare resturile de țigări și chibrituri nestinse. Conform datelor statistice înregistrate la nivelul IGSU, anul trecut la nivel național 11% dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor în ceea ce privește fumatul. Modul de reglementare a fumatului, ca parte a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, era verificat și înainte de apariția acestei legi, aspect care va rămâne în atenția noastră și în timpul controalelor executate în teren.

Şi instituţiile publice s-au pregătit pentru această lege. Consiliul Județean Maramureș s-a pregătit din timp pentru punerea în aplicare a noii legi, deși mai sunt unele lucruri de pus la punct și la această instituție.
„La CJ Maramureș, în momentul în care s-a amenajat noua sală de ședințe au fost prevăzute și locuri pentru fumat. Pentru cei care participă la ședințe și pentru colegii care au birourile într-una din aripile clădirii există acel loc amenajat. Urmează ca în viitor să se amenajeze și în celălat corp al clădirii un loc unde să se poată fuma”, a declarat Dana Gagniuc, purtătorul de cuvânt al CJ Maramureș.  
Dana Gagniuc, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Maramureș spune că, oricât s-ar strădui, fumătorii nu pot păcali legea,  macar într-una dintre aripile clădirii care găzduiește instituția. 
Nu se pot încălca regulile, pentru că în corpul în care se află sala de ședințe au fost montați senzori pentru fum. În concluzie nu se poate fuma, pentru că pornește alarma”, a precizat Dana Gagniuc.  
În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.
 

Statistica incendiilor din ultimii ani arată că în perioada martie – iulie, în România, se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor de vegetaţia uscată. În cele mai multe cazuri, cetăţenii ard miriştile, resturile menajere ori vegetaţia uscată fără a asigura supravegherea şi respectarea în totalitate a măsurile de apărare împotriva incendiilor, ceea ce favorizează propagarea rapidă a focului şi izbucnirea incendiilor la gospodării şi anexele gospodăreşti, înregistrându-se pagube însemnate. Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente cu consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Maramureş face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se face numai după ce au obţinut în prealabil acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi permisul de lucru cu foc. De asemenea,  zona de ardere trebuie să fie izolată faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier şi culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate. La fel de important este ca executarea arderii să se facă numai pe timp de zi şi doar în condiţii meteorologice fără vânt. Cei care nu se conformează regulilor riscă amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.

Emisiune Actualitatea MaraMedia 16.03.2016

Invitaţi: lt. col. Claudiu Scoarţă, Inspecţia de Prevenire ISU Maramureş, Florin Hosu, preşedinte Cartel Alfa Maramureş

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.