VIDEO | Acoperiș nou la biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului” din Ieud, monument UNESCO

Una dintre cele mai vechi biserici de lemn din Maramureș are de acum acoperiș nou. Cu bani alocați de la Consiliul Județean și Primăria Ieud s-a reușit în această vară restaurarea acoperișului bisericii de lemn „Nașterea Maicii Domnului” din Ieud, monument inclus pe lista UNESCO.

Pe lista investițiilor comunei Ieud a fost în acest an și restaurarrea acoperișului uneia dintre cele mai vechi biserici de lemn din Maramureș, biserica din deal Ieud. Pentru grupul celor opt biserici de lemn din Maramureş care au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO, bisericuța din Ieud este poate cea mai vestită. Valoarea bisericii constă în vechimea ei, fiind una dintre cele mai vechi biserici de lemn din țară, dar și în pictura murală din interiorul edificiului de cult, o adevărată capodoperă. Fiind într-o avansată stare de degradare, acoperișul clădirii necesita intervenții de urgență.

”Biserica din deal, monument UNESCO, este pentru noi un monument foarte important pentru că e un simbol al Ieudului, al Maramureșului și de ce nu și al țării. S-a reușit restaurarea acoperișului fapt care nu va permite să plouă înăuntru și să se deterioreze pictura, pentru că biserica din deal e în patrimoniul UNESCO nu datorită vechimii ei, ci datorită picturii. Fiind acum acoperită, sperăm ca o perioadă de cel puțin 30, 40 de ani să nu mai fie probleme cu acoperișul acestei biserici”, a declarat Nicolae Traian David, primarul comunei Ieud.

Banii pentru această investiție sunt de la Consiliul Județean și Primăria Ieud.

”Consiliul Județean a alocat o sumă de 150.000 de lei, iar Primăria Ieud a alocat 30.000 de lei. Din acești bani s-a montat și parastrăsnetul. În urmă cu vreo 30 de ani a fost un incendiu la biserică, provocat de un trăsnet, care a deteriorat o parte a bisericii, dar a-a reparat”, amintește primarul comunei.

Biserica a fost inclusă în 1999 de UNESCO pe lista monumentelor cu valoare de  patrimoniu cultural mondial, împreună cu alte șapte biserici de lemn din Maramures.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.