4 MARTIE: Ziua mondială de luptă împotriva exploatării sexuale

4 MARTIE: Ziua mondială de luptă împotriva exploatării sexuale
Ziua mondială de luptă împotriva exploatării sexuale este marcată anual, la 4 martie, pentru a atrage atenția asupra pericolului pe care îl prezintă acest flagel, considerat cea mai gravă formă de încălcare a drepturilor omului, a ființei umane.
Traficul de ființe umane este o formă modernă de sclavie și reprezintă o amenințare pentru libertatea, integritatea fizică și psihică și demnitatea persoanei. Mai mult, actele de violență și abuz reprezintă uneori un pericol chiar pentru viața celor care îi cad victime.
Exploatarea sexuală, o problemă sensibilă și complexă, implică un număr covârșitor de femei și copii, continuând să fie o realitate îngrijorătoare la nivel mondial. Aproximativ unul din cinci copii din Europa ajunge să devină victimă a unui act de violență sexuală manifestat sub diverse forme: incest, abuz, pornografie, prostituție etc. Potrivit unor date statistice, anual se înregistrează peste trei milioane de victime ale abuzului sexual, iar în traficul cu ființe umane circa jumătate de milion sunt femei. În urma acestui trafic se obțin sume uriașe de bani, din care victimele primesc, rareori, sume infime, ceea ce face din traficul de ființe umane o formă modernă de sclavie. Flagelul este răspândit la nivel global, dar unele regiuni sunt mai afectate, precum Europa de Est, Asia de Sud-Est și unele state din America Latină. Faptul că unele țări sunt mai puțin restrictive decât alte părți ale lumii, a generat dezvoltarea turismului sexual.
Organizația Mondială a Sănătății estima, în 2014, că peste 150 de milioane de fete și peste 70 de milioane de băieți cu vârsta de până la 18 ani au fost exploatați, iar un studiu UNICEF din același an arată că prin această "industrie" sunt exploatați circa două milioane de copii în fiecare an, dintre care circa 20.000 sunt victime din spațiul virtual.
Astfel, organizațiile neguvernamentale din întreaga lume folosesc această zi pentru mobilizarea, educarea și informarea organelor decizionale, instituțiilor de profil și a publicului, în special al femeilor și copiilor care provin din medii defavorizate, asupra creșterii fenomenului exploatării sexuale, asupra pericolelor cu care se pot confrunta.
Ziua mondială de luptă împotriva exploatării sexuale a fost marcată pentru pentru prima dată la 4 martie 2009, când, la inițiativa asociației non-guvenamentale GIPF — "Groupe International de Paroles de Femmes" și sub patronajul președintei Célhia de Lavarene, fondatoare a STOP (”Stop Trafficking Of People”) a fost organizată, la Paris, o conferință internațională intitulată "Prima ediție a Zilei mondiale de luptă împotriva exploatării sexuale". La eveniment au participat experți internaționali și reprezentanți din numeroase țări, printre care Argentina, Azerbaidjan, Belgia, Coasta de Fildeș, Spania, Franța.
România a semnat Convenția Consiliului Europei pentru protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale, la 25 octombrie 2007 și a ratificat-o prin Legea nr. 252/2010.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.