167 de ani de la nașterea lui Petre Dulfu

Petre Dulfu s-a născut în data de 10 martie în comuna Tohat din județul Maramureș de azi și s-a stins din viață la 31 octombrie 1953 la București.

A fost un reputat dascăl și scriitor, și-a câștigat popularitatea prin creațiile sale literare cât și prin numeroasele lucrări de pedagogie și manuale școlare. Petre Dulfu a avut o activitate deosebit de diversă, fiind poet, traducător, dramaturg și doctor în filozofie.

După absolvirea claselor primare și a Gimnaziului din Baia Mare (Colegiul Gheorghe Șincai de astăzi), a urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie la Cluj, obținând, în 1881, diploma de doctor în filosofie cu o lucrare dedicată activității literare a lui Vasile Alecsandri. Toate studiile, inclusiv lucrarea de doctorat, le-a făcut în limba maghiară.

Primele poezii originale le-a citit în ședințele “Societății de bibliotecă”, devenită “Societatea de lectură a elevilor români din Gimnasiul din Baia Mare”, al cărui membru și bibliotecar a devenit în 1871.

După terminarea studiilor, a trecut Carpații și s-a stabilit în București, desfășurând o bogată activitate literară și didactică până la sfârșitul vieții. A fost profesor la școala normală de învățători și la școala normală de fete “Elena Doamna” din București.

A redactat numeroase manuale școlare din cele mai diverse domenii: abecedare, cărți de citire în limba română, aritmetică, geografie. Cele mai cunoscute și apreciate au fost Etica sau morală filosofică și Noțiuni de estetică.

S-a retras de la catedră în 1927 la vârsta de 71 de ani.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.