15 MARTIE – Ziua maghiarilor de pretutindeni sărbătorită de comunitatea maghiară din Maramureș

Comunitatea maghiară din județul Maramureș sărbătorește Ziua Maghiarilor de Pretutindeni vineri, 15 martie cu pelerinaj, depuneri de coroane,  slujbe ecumenice, spectacole de gală.

15 Martie este sărbătoarea revoluției maghiare și a luptei pentru independență, este un eveniment determinant al istoriei maghiarimii.

În Baia Mare, manifestările încep vineri, 15 martie, la ora 12:00  cu pelerinaj și depuneri de coroane la monumentele personalităților participante la revoluția din 1848. Prima stație a pelerinajului va fi la statuia marelui actor Lendvay Márton din Parcul Regina Maria, comemorarea va continua la statuia Teleki din grădina Casei Maghiare Teleki, unde va ține discurs Széles Zsolt, bursierul Programului Petőfi la Baia Mare, programul artistic va fi asigurat de pastorul reformat Bak László la taragot și protagoniștii programului Casa Muzicală a Casei Teleki. Parada și comemorarea se încheie la placa Petőfi de la Hanul Vulturul Negru. 

De la ora 18:00 va începe seara de gală la Teatrul Municipal în organizarea UDMR Baia Mare. După discursurile festive, sărbătoarea continuă cu dansuri populare oferite Grupul de dans popular Talpalatocska a Casei Maghiare Teleki , iar apoi în premieră (în același timp cu Budapesta și alte orașe din Ardeal și Partium), publicul va viziona noul film Petőfi „Acum sau niciodată!” 

Sâmbătă, 16 martie, de la ora 13:30  în organizarea Casei Maghiare Teleki se va dezvălui coloana memorială reînnoită la Popasul Petőfi de pe Valea Usturoiului.  La eveniment va ține discurs dr.Galánthay Zsombor, binecuvântarea coloanei va fi făcută de către pastorul evanghelic Horváth Csaba, programul artistic va fi oferit de Csomós Péter  la vioară și Debreczeni Richárd la acordeon. Pornirea pe Valea Usturoiului va fi la ora 12:00 de la Casa Maghiară Teleki.

În Sighetu Marmației, manifestările încep vineri de la ora 10:00 cu slujbă ecumenică la Biserica Reformată, spectacolul oferit de elevi Liceului Leöwy Klára și depuneri de coroane.

În Seini, vineri, vor avea loc depuneri de coroane, de la ora 11:00 la cimitirul reformat, la coloana memorială Zágonyi Károly, iar de la ora 12:00 la mormântul eroilor din cimitirul romano- catolic.

În Arduzel, vineri de la ora 13:00 vor avea loc depuneri de coroane la monumentul eroilor din grădina bisericii.

La Câmpulung la Tisa, manifestările încep vineri,  la ora 16:00 cu slujbă ecumenică urmat de concertul pianistului orădean Thurzó Zoltán și depuneri de coroane.

La Dămăcușeni vineri manifestarea începe cu slujbă ecumenică la ora 17:00 la biserica reformată și depuneri de coroane.

La Berchez, manifestările vor avea loc sâmbătă, 16 martie de la ora 17:00 cu spectacol de gală.

La Târgu Lăpuș, duminică 17 martie, de la ora 11:00 va avea loc slujba ecumenică urmată de o masă festivă la Casa Preturii.

La Coltău, manifestările prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, vor avea loc duminică, 17 martie care încep la ora 10:30 cu slujba ecumenică urmată de spectacolul elevilor Școlii Gimnaziale Petőfi Sándor din Coltău, continuând cu cuvântări și depuneri de coroane la statuia Petőfi Sándor- Szendrey Júlia din grădina Castelului Teleki.

La Baia Sprie, vor avea loc depuneri de coroane la cimitirul reformat și cimitirul romano-catolic, pornirea va fi de la sediul UDMR la ora 11:30.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.