13 copii din Seini au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară

13 copii din Seini au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară
Ca urmare a consumului de alimente necorespunzătoare în cadrul unei petreceri private în oraşul Seini, a fost înregistrat un număr de 13 cazuri de toxiinfecţie alimentară la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 4 şi 19 ani, după cum urmează: 1 caz la copil de 4 ani, 4 cazuri la copii între 5 şi 9 ani, 6 cazuri la copii între 10 şi 14 ani şi 2 cazuri la adolescenţi între 15 şi  19 ani.
Bolnavii au fost transportaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Baia Mare cu fenomene digestive fiind înregistrat un caz mai grav care a necesitat internare iar ceilalţi 12 bolnavi prezentau forme medii de boală, motiv pentru care au fost externaţi.
Au fost recoltate probe biologice de la bolnavi, precum şi probe de aliment în vederea stabilirii cu exactitate a agentului etiologic.
Având în vedere căldura excesivă şi posibilitatea de evoluţie a unei patologii digestive de sezon, recomandăm populaţiei/agentilor economici următoarele:
1.     spălaţi-vă pe mâini înainte de manipularea alimentelor şi, cât mai des, în timpul preparării alimentelor
2.     spălaţi-vă pe mâini după folosirea toaletei
3.     se spală şi se dezinfectează, dupa caz, toate suprafetele si echipamentele folosite pentru prepararea alimentelor
4.     protejaţi zonele din bucatarie si produsele alimentare de insecte, paraziţi şi alte animale
5.     separaţi carnea de alte alimente, legume sau fructe
6.     utilizaţi echipamentele şi ustensilele separat, cum ar fi cutite si placi de tăiere pentru manipularea alimentelor crude
7.     păstrarea produselor alimentare se va face în recipiente separate pentru a evita contactul dintre alimentele crude şi cele preparate, gătiţi bine mâncarea, mai ales carnea, carnea de pasăre, ouăle sau fructele de mare
8.     aduceţi alimente precum supe si tocane la temperatura de fierbere sau la un minim  de 70 grade Celsius,  alimentele gătite trebuie reîncălzite foarte bine
9.     nu lăsaţi mancarea gatita la temperatura camerei pentru mai mult de 2 ore
10. refrigeraţi alimentele fierte si perisabile cu promptitudine , de preferinţă la maxim 5 grade.
11. nu reţineţi produsele alimentare prea mult timp în frigider, nu dezgheţaţi alimente congelate la temperatura camerei.
12. utilizaţi apa din surse autorizate pentru a spăla produsele alimentare în condiţii de siguranţă
13.  alegeţi alimente prelucrate pentru siguranţă, cum ar fi laptele pasteurizat
14.      fructele şi legumele se spală  cu multă apă , în jet, mai ales daca sunt consumate crude15.     nu folosiţi alimente după data expirării16.      in cazul aparitiei siptomatologiei specifice bolii diareice acute prezentarea la medicul de familie in vederea evaluarii/ stabilirii diagnosticului si conduitei terapeutice.
15.     nu folosiţi alimente după data expirării
16.      in cazul aparitiei siptomatologiei specifice bolii diareice acute prezentarea la medicul de familie in vederea evaluarii/ stabilirii diagnosticului si conduitei terapeutice. 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.