100.000 DE PENSII SPECIALE = 4.000.000 DE PENSII ALE ROMÂNILOR DE RÂND: Deputatul Duruș cere votarea proiectului USR de abrogare și plafonare a pensiilor speciale

100.000 DE PENSII SPECIALE = 4.000.000 DE PENSII ALE ROMÂNILOR DE RÂND: Deputatul Duruș cere votarea proiectului USR de abrogare și plafonare a pensiilor speciale

Înainte de intrarea în dezbatere în plenul celor două camere a proiectului Legii Pensiilor, deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, a făcut o interpelare către Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Intervenția deputatului a pornit de la păstrarea în lege a conceptului de „pensie specială” și a privilegiilor pe care le aduce o astfel de reglementare care nu respectă principiul contributivității. 

Duruș a amintit în interpelare de pensiile speciale ale aleșilor, categorie de pensii pe care PSD-ALDE încearcă cu obstinație să o mențină. Apoi, de anomalia care se creează în momentul în care unele persoane pot să cumuleze mai multe pensii speciale – cazul Valer Dorneanu cu 4 asemenea drepturi încasate – sau cel al avocatului poporului, care printr-o lege susținută de PSD-ALDE primește indemnizație plus pensie specială.
Avem categorii de beneficiari de pensii speciale care au ajuns sa ia o pensie mai mare decât salariul pe care l-au avut în luna dinaintea pensionării. Conform datelor oficiale, România a avut în plată, în primele 6 luni din 2018, 148.000 de pensii speciale. Bugetul a platit în această perioada 3,86 miliarde de lei. Raportându-ne la aceeași perioadă din 2017, pensiile speciale au crescut cu 19%.  Această cifră de creștere arată că discrepanța între posesorii de pensii speciale și cei cu pensii normale s-a adâncit. Ați creat un sistem de injustiție socială. Ați făcut-o parșiv, oferind facilități la pensionare unor categorii de persoane ca să destabilizați sistemul juridic, i-ați acordat cumul de pensie cu indemnizație avocatului poporului, ați introdus pensii speciale pentru aleșii locali, în locul unei alte formule corecte, bazată pe contributivitate”, a arătat Duruș în interpelare.
USR a fost singurul partid care a depus o propunere legislativă de abrogare a unor categorii de pensii speciale și de limitare a altora. PSD-ALDE și UDMR au respins această lege în Senat. Pentru 100.000 de pensii speciale statul plătește cât pentru 4.000.000 de pensii ale românilor de rînd.
Biroul de presă al Cabinetului Parlamentar Vlad-Emanuel Duruș, deputat USR

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.