De Ziua Internațională a Păsărilor Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației vă propune o incursiune în lumea artistică a țăranului și anume, reprezentarea motivului avimorf în arta populară maramureșeană.
Pasărea reprezintă un simbol arhetipal al elevației, o metaforă a sufletului.
Motivul păsării în arta populară maramureșeană apare, în cele mai multe cazuri, în legătură cu și în compoziția pomului vieții. În concepția țăranului, pasărea avea o funcție benefică, în ideea de apărare și ajutorare a omului.
Porumbelul este cel care a adus lui Noe vestea încetării potopului, purtând o creangă de măslin.
Cocoșul este un simbol solar, el întruchipează lumina, dușmanul forțelor întunericului. Redarea lui în ornamentică trebuie pusă în legătură cu conotațiile simbolice, el fiind socotit un orologiu popular, un vestitor al luminii. Cocoșul este un animal apotropaic, apărător împotriva forțelor malefice (când cântă noaptea alungă duhurile rele), cât și împotriva bolilor.
Ornamentica populară ascunde semnificații profunde. Folosirea motivelor ornamentale conferă artei populare o notă de originalitate cu un substrat spiritual care ne vorbește despre concepția despre viață și lume a strămoșilor noștri.
Lasa un raspuns