Dan Ivan, USR PLUS: Un pas spre independența energetică

Marți 10 mai a fost votat în Senat Legea offshore, un proiect important pentru independența energetică a României, în contextul geopolitic actual.

Legea offshore a fost votată de Senat.Un pas spre independența energetică față de regimul Putin!“Am votat, alaturi de colegii mei din USR – PENTRU Legea OFFSHORE!” – a declarat Dan Ivan, senator USR PLUS Maramureș.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor referitoare la perimetre petroliere offhsore va fi dezbătută, după votul de ieri al Senatului, de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

După 10 ani de când au fost descoperite gazele în Marea Neagră, în sfârșit am votat o lege bună în acest domeniu, care să pornească investițiile. În proiectul de lege offshore se propune ca banii obținuți să ajungă într-un cont special din care să se finanțeze extinderea rețelelor de gaze și orice alte investiții stabilite prin hotârâre a guvernului.
Noi, parlamentarii USR, am propus ca acești bani să intre în Pilonul II de pensii și să fie reinvestiți în economia românească prin intermediul fondurilor de investiții. Există modelul norvegian, care a creat un asemenea fond de pensii în 1969. Valoarea lui a ajuns, în 2021, la peste o mie de miliarde de dolari, ajungând cel mai mare fond de investiții din lume. Însă deși USR a depus un amendament pentru ca banii obținuți din gazele din Marea Neagră, să ajungă în Pilonul 2 de Pensii, fiind în beneficiul românilor, al viitorilor pensionari, PSD și PNL au refuzat, astfel că amendamentul nu a trecut!” ne relateaza senatorul USR de Maramures, Dan Ivan