Ziua Mondială a Sănătăţii Orale

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale

În fiecare an la data de 12 septembrie este celebrată Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, un bun prilej pentru o campanie de informare a populaţiei privind sănătatea orală. În acest an se desfăşoară campania cu sloganul Familia mea are dinţii sănătoşi, menită să ofere oamenilor sfaturi şi informaţii necesare în vederea unei danturi sănătoase. Campania din acest an se va desfăşura pe perioada 12-30 septembrie, cu scopul de a ameliora afecţiunile orale.
Igiena orală reprezintă un factor foarte important în a avea o dantură sănătoasă. Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, se desfăşoară în fiecare an o campanie de informare şi prevenire a populaţiei cu privire la igiena orală. Încă de mici, oamenii trebuie să aibă o igienă corespunzătoare, o alimentaţie sănătoasă şi de asemenea să efectueze controale stomatologice regulate. Acesta este un prim sfat pe care medicul stomatolog ni-l oferă.
„Un sfat ar fi ca oamenii să meargă mai des la controale la medicul stomatolog.Din păcate la noi în ţară, din cauza educaţiei, sau din alte cauze, cum ar fi financiare, oamenii frecventează din total alte motiv, adică numai când îi doare, ceea ce este total greşit, pentru că din acel moment costurile sunt mai mari şi lucrarea este mai complicată. Părerea mea, un control regulat la 6 luni, dacă nu la 6 luni , la maxim 1 an te scuteşte de multe alte probleme.”, ne-a declarat Adrian Bârlea, medic stomatolog.
La nivelul ţării noastre, oamenii sunt foarte rezervaţi când vine vorba de dentist. Aceştia frecventează cabinetele stomatologice doar atunci când este poate, prea târziu. Mai mult decât atât, copiii nu sunt educaţi de mici cu privire la igiena orală, astfel înregistrându-se nenumărate cazuri în care copii mici necesită extracţii.Conform studiilor, 83% dintre copiii din România în vârstă de 6 ani, sunt afectaţi de carii. Astfel, părinţii trebuie să conştientizeze faptul că este un lucru extrem de important să le ofere copiilor o alimentaţie sănătoasă şi de asemenea să efectueze controalele medicale la dentist la un anumit interval de timp.
În România, numărul celor care se prezintă la cabinetele stomatologice  pentru tratamente  de urgenţă este de 40%, un caz foarte nefericit, deoarece asta înseamnă că oamenii aşteaptă până nu mai au altă alternativă, din diverse motive, fie din cauza educaţiei, fie din cea a banilor.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.