VIITURĂ PUTERNICĂ: Situația alarmantă în comuna Oncești, oameni disperați, gospodării inundate. GALERIE FOTO

VIITURĂ PUTERNICĂ: Situația alarmantă în comuna Oncești, oameni disperați, gospodării inundate. GALERIE FOTO

Cel puțin zece gospodării inundate în comuna Oncești în urma viiturii de azi noapte, alte 200 de familii fiind expuse riscului de inundații. Zeci de localnici sunt la această oră în stradă, pe ulițe, în vale sau în vărful coastei, privind  cu îngrijorare spre albia râului. Șapte kilometri de gheață depusă pe râul Iza a creat zăpoare greu de urnit din loc. Calote uriașe de gheață care au ocupat albia râului au deviat cursul apei spre gospodăriile oamenilor. În ultimele zile temperaturile au crescut cu peste 20 de grade. Topirea accentuată a păturii de gheață a adus mai multe localități în prag de avertizări hidrologice.

Primarul comunei Oncești, Matei Godja însoțit de un echipaj al ISU Maramureș,  Prefectul Sebastian Mihai Lupuț și reprezentanți ai Apelor Române au încercat azi să gestioneze situația de urgență din Oncești. Echipa pirotehnică a I.S.U. Maramureș a procedat la distrugerea, prin explozie controlată, a stratului de gheață format în albia râului, dar efectul nu a fost cel scontat. O altă acțiune va avea loc tot în cursul zilei de azi în urma unei misiuni mai periculoase, pompierii fiind nevoiți să meargă cu barca până la capătul zăporului.

”Desfășurăm o acțiune pentru distrugerea unui zăpor de gheață cu o lungime de aproximativ șapte kilometri format pe raza localității Oncești, cu o lățime medie de circa 30 de metri. După prima acțiune la care am folosit doar 17 kg de material exploziv, nu s-a întâmplat nimic, din nefericire trebuie să reluăm acțiunea undeva mai jos, practic la capătul zăporului, unde sperăm că vom reuși să deblocăm și să antrenăm sloiurile de gheață să curgă spre mal”, a declarat Adrian Zah, maior în cadrul ISU Maramureș.

Îngrijorat de situație este și primarul comunei, Matei Godja. Situația la Oncești este destul de dificilă, deoarece apa s-a extins pe o suprafață foarte mare, iar apa nu mai are forța acuma să mai pornească stratul de gheață din loc.  Sunt în pericol peste 200 de familii, care locuiesc pe raza comunei, dar sperăm că vor reuși cumva să detoneze gheața. În jur de 12 locuințe sunt inundate, beciuri, anexe gospodărești, hrană pentru animale, drumuri agricole, aproximativ 300 de hectare de teren agricol, drumuri comunale”, arată primarul comunei Matei Godja.

N-au dormit toată noaptea . Oameni sunt disperați. De mai bine de zece ani nu s-a mai petrecut asemenea dezastru în comună. Grădini inundate, case pătrunse de apă, stive de lemne prăbușite în apă, hrana pentru animale distrusă. Cele mai afectate locuințe au fost cele din apropierea albiei, acolo unde râul creează mici coturi. Viitura i-a lovit azi noapte din plin. Cu lacrimi în ochi, povestesc experiența trăită.

Azi noapte a început să vină apa, într-o oră ne-a inundat casa. Pagubele sunt mari. Nu am mai văzut așa ceva în comună. N-am dormit toată noaptea, am scos apa din beci și din camera,  dar iar a apărut apa”, povestește o bătrână.

”Nici eu n-am dormit toată noaptea.De aproape zece ani eu n-am mai văzut așa ceva în comună, dar și atunci a fost rupere de nori, nu așa cu gheață. Am stat toată noaptea de veghe”, povesteșyte un localnic.

Ce să ne facem domnule primar, apoi să mai împuște o dată gheață sau să ne împuște pe noi, toată agoniseala noastră e sub ape. Ne luăm animalele în cărcă și plecăm și eliberăm ce am lucrat o viață întreagă ”, răbufnește o localnică.

Un tânăr în cârje nu mai poate intra în casă, apa ajunge până la genunchi în curte.

Nădejdea vine de la cel de Sus, spune primarul. ”Deocamdadă Dumnezeu Sfântul știe cine ne va ajuta cu pagubele și e doar voia Lui Dumnezeu ce se va întâmpla cu noi, și ar trebui să fim cu toții mai buni și să ne rugăm să ne scape de necazuri. Tot ce stă în puterea autorităților s-a făcut, s-au făcut împușcături, dar având în vedere cantitatea mare de gheață, este foarte greu de crezut că se poate face ceva. Gheața e foarte presată și sunt slabe șanse ca apa să poată purta gheața de aici. Eu am făcut adrese pentru consolidarea unui dig pe râului Iza pe raza comunei, dar până acuma nu am primit niciun spirjin. Vom face în fiecare zi un raport cu ceea ce se întâmplă acuma la noi și sperăm să putem consolida aici un dig de protecție să evită pe viitor asemenea dezastre”, a spus Matei Godja.

 Pericolul mare abia de acuma se anunță. De marți se anunță o răcire pronunțată a vremii. Dacă va îngheța apa revărsată din albie, la dezgheț se pot produce adevărate calamități. O situație alarmantă s-a anunțat și pe Valea Vaserului, la Vișeu de Sus.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.